Srbija

Četvrtak, 20.06.2013.

09:23

Gradi se "Titova zaostavština"

Hidrocentrala snage 98 megavata biće izgrađena na Savi između Obreža i Kupinova tik uz Prirodni rezervat “Obedska bara”.

Izvor: Novosti

Default images

Kompletna investicija “teška” je 300 miliona evra.

Investitor je turska kompanija “Teknotes” i Opština Pećinci, koji su potpisali memorandum o razumevanju.

Predradnje oko izgradnje hidrocentrale su se zahuktale - izražava zadovoljstvo dosad dogovorenim sa stranim investitorom i državom prvi čovek opštine Pećinci Sava Čojčić. Strani investiotor prilikom vođenja razgovora poprilično je iznenadio Sremce poznavanjem stvarnih mogućnosti reke Save koja se tek sa nekoliko kilometara uvukla, u obliku potkovice, u ravni Srem između sela Obrež i Kupinovo. Baš tu u rukavcu Save, gde se nalazi Prirodni rezervat “Obedska bara” strani investitor vidi “zlatni rudnik” u proizvodnji jeftine struje.

"Nismo slučajno, niti naslepo, izabrali lokaciju", priznaje Oralom Bajtok, vlasnik kompanije “Teknotes”, uveren u brzu realizaciju izgradnje hidrocentrale.

"Dobro smo proučili sve zakone, propise i mogućnosti i utvrdili da je Srbija stabilno područje, gde se isplati investirati. Naši planovi su gotovi i jasni, sada samo čekamo odgovor države i pomoć opštine da sve zamišljeno zajednički i realizujemo".

U jednoj od najmanjih opština Srema je “vanredna situacija”, pošto se nikako ne želi izgubiti “zlatna koka”, pišu Novosti. Lokalna administracija “završava papire”, kako bi u što kraćem roku izašla u susret investitoru.

Zadovoljno trljaju ruke i nezaposleni, nadajući se kakvom-takvom poslu na kraće ili duže staze. Jer tako pozamašna investicija nesporno mora da angažuje mnogo radnika različitih profila, a kojih ima na berzi rada.

"Nije mala stvar sa liste skinuti 150 nezaposlenih, koliko je projektima predviđeno da posao dobije u hidrocentrali", popručuje Čojčić.

Još značajniji je ekonomski faktor, pošto je reč o zajedničkoj investiciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

16 h

Svet

Oglasila se Rusija: "Biće promena"

Izmene poreskog zakona u Rusiji, koje je predložilo ministarstvo finansija te zemlje, uticaće na donošenje odluke o određivanju referentnih kamatnih stopa, objavila je Ruska centralna banka, a preneo je danas Interfaks.

22:16

29.5.2024.

1 d

Podeli: