Kontrola poslodavaca urodila plodom

Pomoćnik direktora Poreske uprave Dejan Vidojević izjavio je da je broj poslodavaca koji u julu nisu uplaćivali poreze i doprinose smanjen za 10 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.08.2012.

12:36

Default images

Poslodavci više uplaćuju pore Povećana naplata poreza od poslodavaca

Vidojević je rekao da je za prvih mesec dana primene novog načina kontrole uplate poreza na zarade i doprinose, ukupno na račun poreza i doprinosa u julu uplaćeno 58,3 milijarde dinara, što je sedam odsto više nego u julu prošle godine.

Primena novog sistema kontrole naplate poreza i doprinosa u koju su uključene banke počela je 3. jula ove godine. Kako je rekao, u julu je naplata doprinosa veća za tri odsto nego u junu, odnosno za 1,2 milijarde dinara.

Vidojević je dodao da se, što se tiče poreza na zarade, u budžet slilo oko 20 milijardi dinara. On je rekao da će Poreska uprava od 10. avgusta započeti kampanju pozivanja poslodavaca koji nisu izmirili obaveze, nakon čega će biti odredjen rok u kome će moći to da urade.

"Ako poslodavci ne ispoštuju taj rok, vrlo brzo ćemo, u roku od mesec dana, uvesti postupak kancelarijske kontrole i prinudne naplate", rekao je Vidojević,

Vidojević je ocenio da se prva faza člana 30a Zakona o poreskom postupku i administraciji, koji je omogućio da banke kontrolišu naplatu poreza i doprinosa, uspešno sprovodi.

"Sve 33 banke uključene su u ovaj proces i preko Udruženja banaka svakodnevno dostavljaju podatke", rekao je Vidojević i izrazio zadovoljstvo zbog uspešne saradnje Poreske uprave, Udruženja banka i ostalih banaka.

Vidojević je najavio da će u januaru 2013. godine biti uspostavljen integrisani sistem Poreske uprave, banaka, Uprave za trezor, Centralnog registra obaveznog socijanog osiguranja.

"Izvršićemo izmenu određenih zakona, članova zakona i podzakonskih akata i imati savremni sistem, jedan uplatni račun, jednu poresku prijavu i efikasnu kontrolu i naplatu ove vrste prihoda", rekao je Vidojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: