Srbija

Sreda, 11.01.2012.

10:03

Firme u Srbiji nema ko da kupi

Privatizacijom u Srbiji prošle godine prodato je 14 firmi, a u državnu kasu se slilo svega 6,5 miliona evra, što je 4 puta manje nego u 2010. godine.

Izvor: Novosti

Default images

“Trend smanjenja broja prodatih preduzeća se nastavlja, a razlozi su svima poznati globalna kriza” , objašnjavaju u Agenciji za privatizaciju.

S druge strane, još 16,86 miliona evra stiglo je kroz prodaju akcija Akcionarskog fonda u 157 preduzeća, a dividende su donele oko 2,3 miliona evra. U Agenciji za privatizaciju objašnjavaju da je do pada investicija došlo jer je raspoloživost kapitala znatno manja, a neprivatizovana preduzeća u sve lošijem stanju.

Dok želja za otkupom preduzeća iz godine u godinu jenjava, vreme otkriva sve mane ranijih prodaja. Samo prošle godine raskinuto je 39 ugovora, od kojih zavisi sudbina 5.100 radnika. Samo u „Želvozu“ i u četiri preduzeća iz sastava „Nibens grupe“ ima 3.400 zaposlenih.

U nadležnosti Agencije za privatizaciju je 167 preduzeća u restrukturiranju.

"Ova preduzeća se nalaze u istom statusu kao i druga neprivatizovana preduzeća i trenutno je njihova prodaja malo verovatna. Upravo zbog toga, intenzivno radimo na traženju strateških partnera i za ova preduzeća" , kažu u Agenciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: