Spoljnotrgovinski deficit veći 3,2%

Potpredsednica Privredne komore Srbije Vidosava Džagić kaže da je od početka godine, posle jednog perioda smanjenja, počeo da raste spoljnotrgovinski deficit.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2011.

19:06

Default images

Deficit je tako u prva dva meseca ove godine porastao za 3,2 odsto.

Džagić je na sednici Upravnog odbora Privredne komore Srbije istakla da je u prva dva meseca zabeležen rast izvoza za 31,6 odsto ali, takođe i rast uvoza od 18,1 odsto.

Najviše zabrinjava to što ne proizvodimo proizvode koji su traženi na našim ciljanim trižištima u EU. Ona je navela i da zabrinjava i to što je inflacija u prva tri meseca iznad očekivanja i iznosi oko 5,5 odsto.

Džagić je ocenila da vlada ne upravlja dobro i mehanizmima za regulisanje cena koje su pod njenom kontrolom istakavši da je rast kontrolisanih cena od januara do marta ove godine iznosio 4,7 odsto a kada se na to uračuna i struja, onda je do 7,5 odsto, pa je tako premašen plan regulisanih cena predvidjen za ovu godinu od sedam - plus minus dva procentna poena.

Predsednik PKS Miloš Bugarin rekao je da je nelikvidnost u Srbiji postala hronična i naglasio da dobrim delom u toj nelikvidnosti učestvuje država.

On je ponovio ranije predloge mera komore, a to su dalji nastavak smanjenja javne potrošnje, uvodjenje strožije finansijske discipline, dalja reforma propisa, smanjenje sive ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: