Nedelja, 20.01.2013.

15:58

Kampanja protiv predugovora sa UAE

Srpska napredna stranka optužila je vladu Vojvodine, i pojedine medije da vode brutalnu kampanju protiv predugovora sa UAE o ulaganjima u srpsku poljoprivredu.

Izvor: B92

Default images

Ministar poljoprivrede Goran Knežević kaže da je klauzulom sporazuma sa firmom Al Dahra predviđena investicija od milijardu i 250 miliona evra što je najveća pojedinačna investicija u Srbiji.

Protiv sporazuma sa arapskom Al dahrom kojim je za ulaganja u srpsku poljoprivredu za 2103. i 2014. godini predviđeno čak 300 miliona evra povela se neprimerena i brutalna kampanja kaže ministar poljoprivrede Goran Knežević.

"Tu kampanju vode neki mediji neka udruženja i što me posebno čudi Vlada Vojvodine. Oni koji su protiv promena ali za zadržavanje postojećeg stanja.To postojeće stanje je najmanje plate u okruženju, najveća inflacija, najveća nezaposlenost. A u poljoprivredi to su najmanji prinosi po hektaru, najmanji izvoz i potpuna zavisnost od toga da li će da nam padne kiša ili će da nam sija sunce", kaže Knežević.

Dogovor sa Al Dahrom je prema ministrovim rečima spas za 7 propalih poljoprivrednih kombinata koji u ovom trenutku poveriocima duguju oko 30 miliona evra.

"Mogu da vam kažem podatak da je za tih 7 propalih poljoprivrednih kombinata cena u privatizaciji plaćena 23 miliona evra. Ovog trenutka kao što znate iz sporazuma UAE plaćaju za tih 7 propalih kombinata 100 miliona evra. Znači prosečna cena je oko 13.300 evra po hektaru dok je danas zvanična prosečna cena oko 5.000 evra po hektaru."

Dogovoreno je i da Al dahra uloži jos 100 miliona evra u mehanizaciju i zalivne sisteme. Sporazumom je obuhvaćen i zakup oko 3000 hektara koji su sada u korisništvu PKB-a tj. PK 7 juli u Surčinu. Prosečna cena zakupa je 270 evra po hektaru a ta cena će vremenom dostići i 370 evra po hektaru kaže ministar. Dodaje da se za to zemljište godinama nije plaćao zakup i da je prosečna cena zakupa zemljišta u Srbiji u 2012. iznosila 180 evra.

U međuvremenu pokrajinski ombudsman ocenio je da su odredbe predugovora kojim se najavljuje međudržavni sporazum s kompanijom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u suprotnosti sa zakonima Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

19 h

Podeli: