"Ibarska magistrala ide u istoriju"

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da za nedelju ili najviše dve počinje izgradnja autoputa ka Čačku koji će poslati Ibarsku magistralu u istoriju.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 20.03.2012.

13:42

Default images

Taj autoput biće od ogromnog značaja za privredu tog regiona, kazao je Tadić.

Tadić je nakon obilaska porodičnog preduzeća za proizvodnju sportske opreme "Miteks" u Arilju rekao da će taj put biti završen za dve, dve i po godine i da će grad Arilje približiti svim evropskim koridorima i omogućiti razvoj proizvodnje u tom kraju.

"Ovaj put je mnogo važan. Obezbedili smo finansije i evo Arilja na autoputu", poručio je Tadić.

On je naveo da će u prvoj fazi gradnje autoput voditi do Lučana, a da će se potom nastaviti prema Arilju i Ivanjici. "To će biti autoput tipa motor vej sa po dve trake, a jednog dana kad budemo imali više novca gradićemo i zaustavne trake", rekao je Tadić.

Međutim, i bez zaustavne trake, dodao je Tadić, put rešava probleme snabdevanja, industrije i približavanja Arilja svim mogućim centrima.

Predsednik Tadić je dodao i da je kada je u pitanju ariljski kraj i njegov razvoj važno i to što je aerodrom u Lađevcima, kod Kraljeva, promenio namenu i postao civilni, što će omogućiti da i aviosaobraćaj funkcioniše i u ovom delu zemlje. "Za Arilje i ariljski kraj neće biti zime u godinama koje dolaze i ova kriza će proći", rekao je Tadić.

Mala i srednja preduzeća doprinose razvoju

Predsednik Srbije Boris Tadić ponovio je da mala i srednja preduzeća doprinose razvoju, a istovremeno rešavaju veliki problem društva i države Srbije.

"Mnogi su navikli da država rešava sve. Ne postoji nijedna država u svetu koja može da reši sve probleme", poručio je Tadić, koji je danas obišao opštinu Arilje i preduzeće Miteks koje se bavi proizvodnjom sportske odeće. Tadić je izjavio da je u Arilju razgovarao sa građanima, koji traže socijalnu pomoć, a istovremeno su vlasnici neke nekretnine i ocenio da nigde u svetu u takvim okolnostima ne bi mogli da primaju pomoć države, jer država, kako je naveo, mora da usresredi pažnju na one kojima je pomoć stvarno potrebna, koji nemaju ništa i koji bez države ne mogu da prežive.

"Porodična preduzeća, mala i srednja, imaju izuzetnu važnu razvojnu i socijalnu ulogu jer zapošljavaju stanovništvo i nude mnoge šanse građanima malih mesta", podvukao je Tadić i dodao da u Arliju i okolini postoji duga preduzetnička tradicija koja zaslužuje pažnju i podršku države, a može biti primer mnogim drugim mestima.

On je u tom smislu istakao uspešno poslovanje preduzeća Miteks koje uvozi samo niti poliestera, dok finalni proizvod izradjuje sam, i pohvalio početak proizvodnje zastava u toj firmi.

Tadić je ocenio kao izuzetnu ideju usvajanje programa za deo namenske industrije, i posebno najavu proizvodnje industrijskog tekstila za poljoprivredu i ohrabrio Miteks da krene u taj posao, čime bi, kako je istakao, Arilje, osim proizvodnje malina, dobilo još jednu proizvođačku prednost.

"Verujem da bismo onda imali i manje problema sa proizvođačima malina, koji se bore za pravedni tretman na tržistu. Oni ne traže posebne okolnosti. Bilo je problema u prošlosti i nadam se da ćemo novim merama i posredovanjem države i međunarodnih dobavljača malina, bez preuzimanja obaveza i garancija od strane države, uspeti da napravimo bolji ambijent i za proizvođače malina", rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: