Sreda, 29.02.2012.

17:44

Zlato će spasiti ekonomiju Srbije

Ukoliko bi se aktiviralo desetak ležišta rude u RTB Bor, koja je neophodno obuhvatiti dodatnim istraživanjima, bilo bi moguće učetvorostručiti proizvodnju zlata

Izvor: Tanjug

Default images

To bi, prema trenutnoj ceni na njujorškoj robnoj berzi, vredelo oko milijardu dolara, ocenjuje analitičar David Đumić.

Visoka cena nafte, niske realne kamatne stope i stalno prisutan strah od dužničke krize u Evropi, neki su od faktora koji utiču na rast cena zlata, kaže Đumić.

On dodaje da je upravo zato ulaganje u zlato sve sigurnija investicija, pogotovo u situaciji kada valute nemaju zlatnu podlogu. Kako je zlato jedno od najvećih naših prirodnih bogatstava, "upravo je to šansa da ulaganjem u proizvodnju bakra i zlata ostvarimo zaradu". Đumić je istakao i da kada budu završena sva postrojenja za veću i čistiju proizvodnju bakra i zlata, postoji realna šansa da se zlato delom iskoristi za stabilizaciju dinara, a delom proda na svetskom tržištu i tako dobijena sredstva počnu da se koriste namenski za oživljavanje srpske privrede. Isto važi i za bakar i srebro, što bi omogućilo da Srbija konačno izađe iz višedecenijske ekonomske krize.

"Zlato je jedno od najvećih naših prirodnih bogatstava i ni po koju cenu se ne sme propustiti prilika da, uz pomoć ovog plemenitog metala, ostvarimo vrlo ozbiljnu akumulaciju", naveo je Đumić.

Đumić je precizirao "da je u obnovljenom rudniku Lece, kod Medveđe, otrkiveno nalazište koje ima i do 250 grama zlata u toni olovnog koncentrata ili nekoliko puta više nego u svetskim rudnicima sa isplativom eksploatacijom".

"Takođe u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor (RTB) očekuju da će, uz pomoć nove Topionice, koja bi počela sa radom 2014, uspeti proizvesti oko dve tone zlata, samo iz postojećih rudnika u Boru i Majdanpeku a ako se tome doda ruda i iz drugih ležišta, zlata bi moglo da bude i duplo više", kaže on.

Inače, ranije se iz mulja elektrolize bakra u Boru godišnje proizvodilo 3,5 tona zlata, a još tona dobijala se iz drugih ležišta, podseća on. Procenjuje se da investitori poseduju oko 16 odsto ukupnih rezervi, a za očekivati je permanentni porast tih ulaganja, što samo po sebi prouzrokuje dalji rast cene.

"Takođe, na rast cena značajno utiču ekonomije u usponu, poput Indije koja je 2010. uvezla 43 metričke tone zlata za proizvodnju nakita. To je prouzrokovalo novi skok cena, a i kinesko tržište, drugo po veličini, takođe je u porastu, a očekivanja govore da će Kinezi dvostruko povećati svoja ulaganja u plemeniti metal, kako bi, između ostalog, pokušali zauzdati rastuća inflatorna kretanja", naveo je Đumić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: