Dulić demantuje Svetsku banku

Ministar životne sredine Oliver Dulić kaže da je prosečno vreme za izdavanje građevinskih dozvola u Srbiji 160 dana, a ne 280 dana.

Izvor: B92

Sreda, 23.11.2011.

11:25

Default images

Podatak o tome kako je za izdavanje dozvole potrebno 280 dana je iz izveštaja Svetske banke o uslovima poslovanja.

"Prosečno vreme u kojem se izdaju dozvole, u lokalnim samoupravama u kojima su doneti svi planovi, iznosi između 80 i 130 dana", rekao je on i dodao da je "Svetska banka nesumnjivo koristila stari zakon i procedure iz starog zakona kada je ocenjivala Srbiju".

Prema ovogodišnjem izveštaju SB o uslovima poslovanja, Srbija je pala za četiri mesta na 92. poziciju od 183 zemlje, a najgore rezultate imala je u procesu izdavanja građevinskih dozvola i po tom kriterijumu je osma od pozadi. Dulić je kazao da u proceni nije uzeto u obzir ni da je od 2008. smanjen broj procedura neophodnih za dobijanje građevinske dozvole sa 27 na trenutnih 16, kao i smanjena cena građevinske dozvole.

Prema njegovim rečima, primena novih, bržih i lakših procedura za izdavanje dozvola zavisi pre svega od lokalnih samouprava.

"Ministarstvo nije odgovorno za brzinu izdavanja dozvola u bilo kom gradu, to je pitanje za svakog gradonačelnika lično", kazao je on.

Najveći problemi oko izdavanja dozvola, kako je dodao, nastaju u gradovima koji još nisu doneli prostorni plan, generalni plan regulacije, detaljni urbanistički plan i sredili katastar nepokretnosti.

"U gradovima u kojima se dozvole izdaju duže apelujem na gradonačlenike da pronađu uzrok toga i da ih razreše u najbržem roku, jer sporo izdavanje dozvola odbija investitora da iz tog grada ode u drugi gde se dozvole brzo izdaju", kazao je on.

Dulić je istakao da će brzina izdavanja građevinskih dozvola prestati da bude problem u Srbiji kada se završi donošenje prostornih planova, planova generalne regulacije, svih urbanističkih planova i izradi katastar nepokretnosti za celu zemlju.

"Gotovo sve lokalne samouprave su na putu da završe svoje prostorne planove, a gotovo svi veliki gradovi su u poslednjim fazama izrade generalnih planova regulacije na osnovu kojih može da se izada lokalcijska dozvola, a puno smo uradili i da komunalna preduzeća urede svoje informacije i brzo definišu uslove za gradnju", kazao je on.

Dulić je dodao i da će do kraja godine biti uspostavljen katastar nepokretnosti na teritoriji cele Srbije i izrazio uverenje da će sledeći izveštaj SB biti "značajno bolji" kada je u pitanju realno informisanje o izdavanju gradjevinskih dozvola u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: