Džabe nafta pada, gorivo drži cenu

Gorivo na pumpama u Srbiji nikako da pojeftini iako je cena nafte na svetskom tržištu u poslednja dva meseca pala za 20 odsto na 81 dolar za barel.

Izvor: B92

Subota, 20.08.2011.

00:04

Default images

Naftaši bezobrazno ne menjaju cenovnike, dok su se, kada je nafta poskupljivala, prosto utrkivali ko će pre da digne cenu benzina i dizela.

Skuplje gorivo od Srbije u regionu ima samo Mađarska, a iz Ministarstva infrastrukture i energetike najavljuju da bi država mogla da se umeša iako je formiranje cena goriva slobodno.

"Ako kompanije ne budu reagovale, država će preduzeti određene korake", najavljuje državni sekretar Dušan Mrakić.

Barel nafte je 1. juna koštao 102,93 dolara, dok je juče mogao da se kupi za 81,27 dolara. Za to vreme benzin na našim pumpama nije pojeftinio ni dinar. U udruženjima benzinskih stanica tvrde da su za sve krive velike kompanije.

"Te kompanije prate sa cenama jedna drugu i njima odgovara ovakva situacija da bi pokrile neke gubitke od pre", kaže Milan Rakić iz Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica.

Mali naftaši kažu da je zbog visokih cena prodaja od januara opala za 10 odsto, dok se u poslednjih godinu i po smanjila čak za petinu.

"Vlasnici benzinskih pumpi kupuju gorivo preko uvoznika, a oni svi čine jedan lobi. Očekujem da bi zbog pada cene sirove nafte gorivo moglo da pojeftini za otprilike mesec dana, i to od pet do šest dinara po litru", kaže Miroslav Velicki iz Udruženja benzinskih stanica Srbije.

U mađarskom MOL-u su rekli da, osim sirove nafte, na cenu utiču kurs i porezi. Oni kažu da se cene ne menjaju automatski kada se promeni vrednost sirove nafte, već u skladu sa stanjem na lokalnom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: