Dinkić:Od investicija 6 milijardi $

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić u 2008. očekuje najmanje šest milijardi dolara stranih direktnih investicija u Srbiju.

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2007.

10:42

Default images

Da bi toliki novac došao u Srbiju, veoma je važno mirno rešavanje kosovskog problema, istakao je Dinkić u Novom Sadu, ali nije precizirao koliko novca očekuje od grinfild ulaganja, a koliko od privatizacije.

"Smatram da strani investitori ne bi ulagali u Srbiju da i oni ne veruju u povoljan i miran ishod rešavanja pitanja statusa Kosova i Metohije", rekao je on i dodao da je poslednjih meseci izvršena "fantastična privatizacija 'Robnih kuća Beograd' ili 'Jugoeksporta' uprkos približavanju rokova za rešavanje kosovskog pitanja".

Prema njegovim rečima, prioriteti ekonomske i razvojne politike Vlade Srbije u 2008. godini biće ubrzana privatizacija šest velikih javnih preduzeća i razvoj industrijskih grana koje će imati posebne državne podsticaje.

Prednost će imati informatika i telekomunikacije čiji bi centar trebalo da bude u Inđiji, zona od nacionalnog značaja za razvoj elektronike biće u Nišu, a treća grana koja će posebno biti podsticana je automobilska industrija jer "najjače svetske kompanije žele kod nas da proizvode auto-delove za izvoz na rusko tržište".

Dinkić je objasnio da će investitori u tim zonama imati mnoge pogodnosti, od neplaćanja poreza na imovinu i besplatnog dobijanja zemljišta, do izdavanja dozvola za rad unapred i po jednostavnoj proceduri.

Ministar je izrazio očekivanje da će inflacija na kraju godine biti izmedju devet i deset odsto i ocenio da to nije dobro, ali da je posledica pre svega rekordnog rasta cena nafte na svetskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: