Ponedeljak, 08.03.2021.

15:56

Žene poseduju samo četvrtinu nekretnina u Srbiji

Žene su isključivi vlasnici svega 25,6 posto od ukupnog broja nepokretnosti u Srbiji, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Izvor: Tanjug

Žene poseduju samo četvrtinu nekretnina u Srbiji
Foto: Shutterstock/Stock-Asso

Takođe, žene su suvlasnice 12,8 odsto nekretnina u kojima postoji susvojina - vlasništvo dva ili više lica na istoj nepokretnosti, saopštila je Sekons gupa, koja je dobila podatke od RGZ-a u februaru 2021. u okviru procesa pripreme Nezavisnog izveštaja o primeni prioritetnih preporuka CEDAW komiteta upućenih Srbiji.

Posmatrano prema vrsti nepokretnosti, u slučaju zemljišnih parcela žene su u Srbiji isključive vlasnice 24,2 odsto parcela, isključive vlasnice 25,6 odsto svih objekata i isključive vlasnice 42,6 odsto posebnih delova objekata.

Od ukupnog broja parcela 0,1 procenat je u zajedničkoj svojini, a od ukupnog broja objekata 0,7 posto je u zajedničkoj svojini.

U ukupnom broju objekata gde postoji susvojina, žene se javljaju kao suvlasnici u 12,3 odsto parcela, u 15,8 odsto objekata i u 8,2 odsto posebnih delova objekata.

Ako podatke posmatramo prema osnovu sticanja nepokretnosti, od sve imovine stečene nasleđem žene su vlasnice 40,4 odsto te imovine.

U ukupnoj imovini stečenoj poklonom žene su vlasnice 36,3 odsto, a od sve imovine stečene kupoprodajom žene poseduju 43,7 odsto.

Iako zakoni u Srbiji koji uređuju imovinske i nasledne odnose ravnopravno tretiraju žene i muškarce, običajne patrijarhalne norme, obrasci nasleđivanja koji i dalje često idu u korist muških naslednika, te generalno slabiji ekonomski položaj žena usled niže zaposlenosti, nižih zarada, dovode do toga da muškarci i dalje dominiraju među vlasnicima zemljišta i nepokretnosti, naročito u ruralnim područjima, navodi se u saopštenju.

Podatke je prikupila Sekons (SeConS) grupa za razvojnu inicijativu u okviru izrade Nezavisnog izveštaja Mreže SOS Vojvodina o sprovođenju prioritetnih preporuka dostavljenih Srbiji od CEDAW komiteta, za period 2019-2021.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: