Sreda, 22.01.2020.

18:31

Brnabićeva u Davosu razgovarala s predstavnicima Filipsa i Simensa

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, održala je danas niz važnih sastanaka za srpsku ekonomiju.

Izvor: Tanjug

Brnabićeva u Davosu razgovarala s predstavnicima Filipsa i Simensa
Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIC

Posebno je značajan, kako kaže, susret s predstavnicima kompanije Filips, koju srpska vlada pokušava da dovede u Srbiju.

"Stigli smo jutros u Davos i nastavljamo (posle predsednika Aleksandra Vučića) sastanke i prisustvo Srbije na ovom važnom događaju. I danas smo imali jako dobre i važne sastanke za našu ekonomiju", rekla je Brnabićeva.

Izdvojila je, takođe, sastanak sa zamenikom generalnog direktora Simensa i naglasila da ta kompanija zapošljava u Srbiji skoro 2.000 ljudi, kao i da planiraju da dalje prošire investicije.

"Planiraju dalje proširenje, na čemu vlada intenzivno radi, a tu je reč o njihovom pogonu u Kragujevcu, ali i još nekim stvarima o kojima razgovaramo", navela je premijerka.

Ističe da je imala odličan sastanak i sa predstavnicima holandske kompanije Filips, koja još nije prisutna u našoj zemlji i vlada pokušava takve kompanije da dovede.

Brnabićeva, koja će boraviti u Davosu do 24. januara, naglašava da je cilj da se takve kompanije uključe u transformaciju srpske ekonomije, kako bi bila mnogo konkurentnija i da bi se više investiralo u istraživanja, razvoj i inovacije i brzo podigli naš BDP i prosečne plate.

Dobar sastanak je Brnabićeva, kako navodi, imala i sa novim predsednikom Evropskog istraživačkog saveta Maurom Ferarijem, koji je od januara na toj funkciji, a prošle godine je posetio Srbiju.

"Imali smo sa njim odlične sastanke. Imamo dobru saradnju i nadam se da će biti još bolja tokom ove i naredne godine zahvaljujući tome što smo sada osnovali Fond za nauku koji radi upravo po ugledu na Evropski savet za istarzizvanje i razvoj. To je za mene kao premijeru jedan od prioriteta za dalje unapređenje naše ekonomije", rekla je ona.

Brnabićeva je imala sastanak i sa direktorkom Svetskog ekonomskog foruma za Evropu i Evroaziju Martinom Larkin, kao i da je imala dalje razgovore o već postignutom dogovoru da će Regionalni centar Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju biti u Beogradu.

"Nastavljamo da radimo na tome i danas smo postigli konrektan dogovor. Od februara pred otvaranje Regionalnog centra idemo u radionice u Srbiji, i u regionu", istakla je Brnabićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: