Petak, 26.07.2019.

10:29

Na dve farme izbila epidemija afričke svinjske kuge

Bugarska agencija za bezbednost hrane (BFSA) potvrdila je da je na još dve svinjske farme u toj zemlji izbila smrtonosna afrička svinjska kuga.

Izvor: Tanjug

Na dve farme izbila epidemija afričke svinjske kuge
Foto: Epa/STEFAN SAUER

Prisustvo ove visoko zarazne bolesti utvrđeno je 19. jula u selu Nikolovo, u bugarskoj severoistočnoj oblasti Ruse, na farmi sa oko 17.000 svinja, a potom je laboratorijskim testovima virus otkriven 23. jula i na drugoj farmi u selu Brašlen u istom regionu, gde ima oko 40.000 svinja, navela je BFSA u saopštenju.

Uništavanje obolelih svinja na farmi u Nikolovu još uvek je u toku, naveli su iz bugarske agencije.

Agencija je takođe potvrdila da su u regionu Vraca, na severozapadu zemlje, otkrivena dva slučaja ovog oboljenja kod domaćih svinja, kao i prvi slučaj izbijanja bolesti u opštini Svištov, zapadno od oblasti Ruse.

Prvi slučaj afričke svinjske kuge kod divlje svinje potvrđen je u opštini Lom, u severozapadnoj Bugarskoj.

Agencija za bezbednost hrane uspostavila je zonu prevencije od tri kilometra i zonu nadzora od deset kilometara oko svakog od pogođenih područja. Sve svinje u tim oblastima će biti uništene.

Bolest ne pogađa ljude. Prema BFSA, do sada je registrovano 19 izbijanja afričke svinjske kuge u šest bugarskih regiona - Pleven, Burgas, Vraca, Ruse, Targovište i Veliko Trnovo, navodi portal Seenews.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

15 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

20 h

Podeli: