Nedelja, 30.06.2019.

15:07

Prodavnice na severu Kosova sutra neće raditi: Srbi žive od zaliha hrane

U opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, na severu Kosova, od sutra neće raditi prodavnice.

Izvor: B92

Prodavnice na severu Kosova sutra neće raditi: Srbi  žive od zaliha hrane
FOTO: Radio Kontakt Plus

Tamo već nekoliko dana vlada nestašica nekih od osnovnih životnih namirnica, a naročito mleka, mlečnih proizvoda, mesa, brašna..

Kako je najavljeno, sutra neće raditi radnje sa prehrambenom robom, dućani i kiosci, pa čak ni pekare i apoteke.

Zatvaranjem prodavnica naročito su pogođeni Srbi koji žive u opštinama severnije od Mitrovice, građani iz Zubinog potoka i Leposavića.
Da bi kupili mleko u Južnoj Mitrovici, na primer, moraće da putuju dvadesetak kilometara.

Srbi na severu sada praktično žive od zaliha, koje su nakupovali u radnjama prethodnih dana.

Uprkos svemu, oni se nadaju da će se situacija stabilizovati, kaže dopisnik TV PRVA.

Podsećamo, odluka o zatvaranju prodavnica doneta je na sastanku privatnika, zbog toga što su prištinske vlasti novembra prošle godine uvele takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH.
FOTO: Željko Tvrdišiæ
Neće raditi pumpe, ni ugositeljski objekti

U znak solidarnosti sa privatnicima koji drže objekte sa osnovnim životnim namirnicama, ali i robu široke potrošnje, neće raditi nijedan ugostiteljski objekat, ali ni benzinske pumpe, a pod ključem će biti najmanje dva dana, prenosi Radio Kontakt plus.

Boban Simić šef Kancelarije Aktiva u Prištini rekao je za taj radio da onda kada odluka bude povučena imaće situaciju u kojoj će "nevidljiva ruka" tržišta da niveliše jaz između ponude i potražnje.

"Dok do toga ne dođe, potrebno je da se kratkoročno omogući nesmetano snabdjevanje osnovnim životnim namirnicama," ističe Simić.

Nema svežeg voća i povrća

Po njegovoj oceni priče o humanitarnoj krizi su malo prenaglašene, ali su delimično opravdane.

Na pijaci i u piljarama u Severnoj Mitrovici nema svežeg voća i povrća. U Bošnjačkoj mahali ima povrća i voća, ali Srbi skoro da ne trguju kod Albanaca nekoliko dana unazad, saznajemo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: