Ponedeljak, 27.07.2015.

17:10

Kako će PDV "ubiti" grčki turizam

Turističke usluge u Grčkoj bi mogle značajno da poskupe od oktobra, kada na snagu stupi rast poreza na dodatu vrednost.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock.com

Rast PDV-a odnosi se na restorane, hotele i prevoz, piše grčki list Katimerini.

Od prošle srede, Grčka ima četvrtu najvišu stopu PDV-a u EU od 23 odsto na ugostiteljske usluge pripremanja i služenja hrane, a ispred nje su samo Mađarska sa 27 odsto, Danska sa 25 odsto i Rumunija sa 24 odsto.

Pored toga, od oktobra će imati šestu po visini stopu PDV-a na usluge turističkog smeštaja (13 odsto), iza Danske, Slovačke, Britanije, Mađarske i Češke.

Poređenje sa konkurentnim destinacijama pokazuje koliko će podizanje PDV-a pogoditi grčki turizam: Hrvatska ima stopu PDV-a od 13 odsto i na usluge pripremanja i usluživanja hrane i na smeštaj, Bugarska 9,0 odsto na hotele i 20 odsto na ketering, Italija i Francuska 10 odsto u obe kategorije, a Kipar svega 9,0 odsto, navodi grčki list.

Kao rezultat rasta PDV-a, izglasanog ovog meseca u grčkom parlamentu, brojni proizvodi i usluge postali su skuplji. PDV je porastao sa 13 na 23 odsto, a među osnovnim proizvodima koji su poskupeli su meso, ulje za kuvanje, kakao, sirće, so, cveće, drvo za ogrev, đubriva, insekticidi i sanitarni proizvodi.

U uslužnom sektoru, rastom PDV-a biće pogođeni restorani i kafići, pogrebna oprema, taksi služba, internati i privatne škole, kao i škole jezika i računara. Rast cena javnog prevoza očekuje se početkom idućeg meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

12 h

Podeli: