Automobili

Ponedeljak, 27.11.2023.

09:07

Alarmantno: 218 kruzera zagađuju kao milijardu automobila

U Barseloni su brodovi za krstarenje emitovali skoro tri puta više SOx od svih automobila u tom gradu.

Izvor: Revijahak

Alarmantno: 218 kruzera zagađuju kao milijardu automobila
Foto: Calek/Shutterstock

Zagađenje brodova za krstarenje je veće u odnosu na nivo pre pandemije, zbog čega se evropski lučki gradovi guše u zagađenju vazduha, pokazuje nova studija Udruženja za transport i životnu sredinu. Uprkos uvođenju ograničenja emisije sumpora, prošle godine 218 kruzera koji su pristajali u evropske luke emitovali su istu količinu sumpornih oksida (SOx) kao milijardu automobila.

U poređenju sa 2019, broj brodova za krstarenje, vreme provedeno u lukama i gorivo koje su koristili porasli su za oko četvrtinu (23%-24%).

Ovo je rezultiralo povećanjem emisija SOx za 9%, emisija NOx za 18% i emisija PM2,5 za 25% – tri toksična zagađivača vazduha. Barselona je prošle godine bila najzagađenija luka u Evropi, a slede Čivitavekija, obalna luka severozapadno od Rima, i atinska luka Pirej. U Barseloni su brodovi za krstarenje emitovali skoro tri puta više SOx od svih automobila u gradu.

Ograničenja SOx za automobile u Evropi su 100 puta stroža od onih za brodove.

Venecija je, s druge strane, napravila značajan napredak. Najzagađenija luka za kruzere u 2019. pala je na 41. mesto prošle godine nakon što je zabrana ulaska velikih brodova za krstarenje u luku, koja je uvedena 2021. godine, dovela do pada emisije SOx za 80 odsto.

Međutim, to nije sprečilo Italiju da nadmaši Španiju po stepenu zagađenja u Evropi. Iako Mediteran ima najveći promet velikih brodova za krstarenje i zagađenje od kruzera, Norveška je četvrta na rang listi i čak ima najveći promet kruzera od svih zemalja pojedinačno, doduše sa manjim brodovima.

Operator kruzera koji najviše zagađuje bio je MSC Cruises – čiji su brodovi za krstarenje emitovali isto toliko SOx kao i sva putnička vozila u Evropi. Računajući sve podružnice, najviše je zagađivala grupa Carnival.

Mnogi operateri poput MSC-a ulažu u prirodni gas (LNG) kao čistiju alternativu. Do sada ove godine, više od 40% narudžbina brodova za krstarenje je bilo na LNG pogon. Ali ni ta opcija nije sjajna, jer se sa njom povećava i emisija metana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: