Sreda, 29.01.2020.

15:00

Trivan: Uskoro subvencije za električne i hibridne automobile

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio je da će za nekoliko dana biti raspisan konkurs za dodelu subvencija za kupovinu električnih i hibridnih automobila, kao jedna od mera za smanjenje zagrađenja vazduha u Srbiji.

Izvor: Izvor: B92, Tanjug

Trivan: Uskoro subvencije za električne i hibridne automobile
Foto: Honda promo (ilustracija)

Kako je rekao, "to jeste simbolika, bez obzira koliko para ćemo izdvojiti, jer na taj način građanima hoćemo da kažemo da treba da mislimo o tome da menjamo kvalitet vozila koje vozimo".

"To će nam pomoći da udišemo mnogo čistiji vazduh", kazao je Trivan novinarima u pauzi konferencije organizovane povodom završetka tvining projekta "Podrška EU razvoju strateškog okvira u oblasti upravljanja otpadom".

Upitan o kvalitetu vazduha u Srbiji ovih dana, ministar kaže da je kvalitet promenljiv i onakav kakav je u prethodnih deset i više godina.

Moramo, naglašava, zato menjati navike i energente koje koristimo. Važno je, kaže ministar, što javnost razume da je to važno i što vrši pritisak da se brže i bolje pomeraju stvari napred.

"Glavni rezultat čitave situacije jeste svest o tome šta su zagađivači u Srbiji", rekao je Trivan.

Naveo je da su zagađivači, nesumnjivo, postrojenja za loženje i saobraćaj koji je, kaže, postao jedan od glavnih zagađivača.
Foto: Toyota promo (ilustracija)
Ovom izjavom ministar Trivan je potvrdio ranije najave koje je na temu zagađenja vazduha izneo u razgovoru za sajt B92.

Podsećamo, na pitanje koje konkretne mere bi mogle da se primene, mistar je kazao da će Ministarstvo zaštite životne sredine u budžetu za ovu godinu pokušati da obezbedi subvencije za hibridna i električna vozila.

Tada je podsetio i da je od 1. januara uvedeno oslobađanje od dela poreza na upotrebu hibridnih i električnih vozila.

"Mora se rešiti i pitanje ekoloških taksi koje postoje na uvoz novih a ne polovnih automobila kako je sada slučaj i što je svojevrsni paradoks", naglaso je Trivan u izjavi za naš sajt.

Pročitajte još:

(Ne)rešiv problem: Automobili i zagađenje vazduha – hajde da se pobrinemo za naših 20%

Na koje povlastice mogu da računaju kupci eko-vozila u drugim zemljama

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

175 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

8 h

Podeli: