U budućnosti više nećemo morati da brinemo o parkiranju

Problem pronalaženja parking mesta i automatizacija samog procesa parkiranja postaju sve važnije teme u auto-industriji.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 14.07.2016.

14:01

U budućnosti više nećemo morati da brinemo o parkiranju
Foto: Bosch

Među kompanijama koje razvijaju tehnologije i usluge u vezi sa parkiranjem je i Bosch, čiji projekti imaju za cilj pojednostavljenje traženje parking mesta i postupnu automatizaciju procesa parkiranja.

"Mobilnost budućnosti počinje danas – pametnim parkiranjem," kažu u Boschu, komentarišući važnost te tehnologije. Potencijalni kupci ovih rešenja za parkiranje su proizvođači vozila, operateri garaža za parkiranje, gradovi i zajednice širom sveta.

Kompanija je već ostvarila značajna dostignuća u tom području, posebno kada su u pitanju sistemi za automatizovano parkiranje i vožnju. U Boschu kažu da gotovo 2.500 njihovih inženjera širom sveta radi na daljem razvoju sistema pomoći vozaču i automatizovane vožnje, što je oko 500 više nego 2015. godine.

U Nemačkoj polovina svih novih automobila je opremljena nekim sistemom za pomoć pri parkiranju

U sklopu razvoja potpuno automatizovanog parkiranja, Bosch u sledećih nekoliko godina planira da na tržište plasira više sistema za pomoć pri parkiranju. Ti sistemi pomažu vozačima da izbegnu nezgodu tokom parkiranja ili, čak, da jednostavnim klikom na dugme u potpunosti navode automobil tokom ulaza na parking mesto.

Najčešći sistemi asistencije u današnjim automobilima u Nemačkoj su parking senzori. Prema analizi podataka kompanije Bosch o registrovanim vozilima iz 2014. godine, polovina (52 odsto) od gotovo tri miliona automobila registrovanih te godine imala je upravo takav sistem. Slična situacija je i u nekim drugim zemljama Zapadnoj Evropi, pa je tako u Belgiji i Holandiji polovina svih novih automobila 2014. godine bila opremljena sistemom za pomoć pri parkiranju, dok se u Velikoj Britaniji radilo o 19 odsto automobila.

Ti sistemi se uglavnom temelje na ultrazvučnim senzorima koje Bosch proizvodi od 1993. godine.

Cilj je da vozači više ne moraju da gube vreme tražeći parking mesto

Foto: Bosch
U kompaniji smatraju da automatizovano parkiranje započinje u samom vozilu – ali ima i mnogo širu primenu. "U ponudi pametnih usluga, Bosch omogućava uštedu vremena i smanjenje stresa, jer obuhvata i potragu za slobodnim parking mestima, što je često težak zadatak”, objašnjavaju u toj komapniji.

U Nemačkoj je za pronalazak parking mesta u proseku potrebno deset minuta. Bosch skraćuje vreme potrage na dva načina: kao prvo, posebni senzori zauzetosti na parkinzima ili u garažama šalju na displeje obaveštenje o slobodnim parking mestima (kako funkcioniše ova tehnologija odnedavno mogu da vide i vozači u Beogradu, na pojedinim ulicama u opštini Vračar).

Kao drugo, senzore koji postaju standardna oprema u sve većem broju vozila Bosch primenjuje za traženje parking mesta uz ivicu kolovoza. Informacije se obrađuju u takozvanom internet oblaku (cloud) i na osnovu njih se izrađuju digitalne mape parking mesta. Na primer, vozači mogu pristupiti mapama putem interneta ili pomoću navigacionog sistema u svom vozilu i dobiti direktno navođenje do područja sa slobodnim besplatnim parking mestima.

"Direktna vožnja automobila do slobodnih parking mesta, umesto dugog lutanja i kruženje ulicama u potrazi za parkingom, ujedno smanjenjuje i zagađene", naglašavaju u Boschu. Na primer, danas vozači u Nemačkoj tokom svakog traženja parking mesta nepotrebno pređu i do 4,5 kilometara.

Večernji odlazak na koncert neće podrazumevati i lutanje po garaži

Foto: Bosch
"Parkiranje kakvo danas poznajemo u budućnosti više neće postojati", kažu u Boschu. Čak i pre kraja ove decenije automobili će moći sami da se odvezu do slobodnog parking mesta u garaži zahvaljujući savremenoj tehnologiji.

Vozači će jednostavno ostaviti automobil u zoni za preuzimanje izvan garaže i pomoću, na primer, smartfona zadati naredbu automobilu da nađe parking mesto. Kada budu spremni za polazak, na isti način će pozvati automobil nazag na mesto na kojem su prethodno izašli iz njega. Ta inovacija je moguća zahvaljujući Bosch pametnoj tehnologiji u vozilu i u garaži, kao i njihovoj međusobnoj komunikaciji.

"Potpuno automatizovano parkiranje će biti spremno za proizvodnju pre potpuno autonomne vožnje", tvrde u kompaniji.

Parkiranje će biti prvo uvedeno u upotrebu, zato što je lakše savladati pravne prepreke za uvođenje potpuno automatizovanog parkiranja, posebno one oko zahteva za registraciju vozila. Tema političkih rasprava širom sveta su neophodne izmene regulatornih zakona u vezi sa automatizovanom vožnjom, koji su u Nemačkoj delimično usklađeni s Bečkom konvencijom o saobraćaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: