Četvrtak, 29.06.2017.

08:15

5 bolesti koje možete da dobijete na putovanjima širom sveta

Kada birate destinaciju za odmor, trebalo bi voditi računa i o drugim stvarima koje su bitnije od smeštaja i pogleda na more. Zdravstveni stručnjaci upozoravaju na pet bolesti koje se trenutno šire u određenim zemljama sveta.

Izvor: klix.ba

5 bolesti koje možete da dobijete na putovanjima širom sveta
Foto: Thinkstock

Kolorado - Hepatitis A

Prema podacima lokalnih zdravstvenih stručnjaka, od januara ove godine zabeleženo je 26 slučaja hepatitisa A, što je više nego obično. Hepatitis A se prenosi konzumiranjem zaražene hrane ili pića, kao i seksualnim putem. Srećom, retko dovodi do smrtnih posledica. Prevencija je primanje vakcine Twinrex koja štiti i od hepatitisa A i B.

Kenija - Denga groznica

Ministarstvo zdravstva u Keniji izdalo je upozorenje u vezi sa izbijanjem potencijalno smrtonosne bolesti koju prenose komarci. Do sada je u morskim područjima prijavljeno 100 slučajeva. Iako se smatra da je ova bolest karakteristična za mesta koja nemaju adekvatne higijenske uslove, ova bolest je prisutna i u mestima gde padaju jake kiše. Simptomi su na početku slični gripu, a vremenom dolazi do komplikacija.

Brazil - Žuta groznica

U 2017. godini potvrđeno je više slučajeva širom Brazila, a među njima su Rio de Žaneiro, Sao Paulo, Espirito Santo i Minas Žerais. Prenose je komarci, a simptomi se javljaju tri do šest dana nakon uboda. Uključuju temperaturu, glavobolje i bolove u leđima i mišićima. Kod zaraženih se pojavljuju ozbiljni problemi kao što su šok, otkazivanje organa, krvarenje i u retkim slučajevima smrt.

Centralna i Južna Amerika - Čikungunja virus

I ovaj virus se prenosi putem uboda komaraca, a simptomi su višestruki bolovi i groznica. Prošle godine je zabeleženo 147.000 slučajeva infekcija, kao i 350.000 sumnjivih slučajeva. Najveći broj slučajeva zabeležen je u Brazilu, Boliviji, Kolumbiji i Argentini.

Indija - H1N1

Svinjski grip odneo je 23 života u Kerali na jugu Indije. Pojavljuje se sezonski, a prenosi se kao običan grip. Rizične grupe su dijabetičari, srčani bolesnici i osobe koje imaju zdravstvene probleme s bubrezima. Indijski zvaničnici navode da nema razloga za paniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

8 h

Podeli: