Nemački "Bojsen" uskoro u Subotici

U novembru će u Subotici biti svečano otvoren pogon nemačke kompanije "Bojsen", najveće grinfild investicije u novijoj istoriji tog grada, sa ukupnim ulaganjem od 65 miliona evra.

Izvor: B92

Nedelja, 31.10.2021.

13:33

Nemački
Ilustracija: Epa/ARMANDO BABANI

Ovo, ali i sva druga ulaganja u Subotici, doprinela su tome da u taj grad, koji se proteklih godina dinamično razvija, dolazi sve više ljudi.

Zahvaljujući brojnim ulaganjima stranih kompanija, kao što su Simens, Kontinental ili Svarovski, u Privrednoj zoni Mali Bajmok u Subotici je u proteklih više od deset godina posao dobilo oko šest i po hiljada ljudi. Nisu svi zaposleni iz Subotice, jer je mnogo radnika u grad na severu Vojvodine došlo iz drugih krajeva naše zemlje. Subotica je dakle postala zanimljivo mesto za život, kaže za RTV gradonačelnik Stevan Bakić.

"I sami smo svesni da se ovih dana Subotica ubraja u vrh gradova u Srbiji, sa rastom cena kvadrature stanova i podstanarskog dela, gde su cene takođe skočile. Veliki je priliv i zainteresovanost građana iz ostalog dele Srbije da dođu da žive i da rade u ovom gradu zbog potrebe kadrova i povećanog interesovanja za zapošljavanje, jer na primer pogon "Bojsen" do 2024. treba da zaposli 507 radnika", ističe gradonačelnik Subotice.

"Bojsen" je svakako najveće ulaganje u novijoj istoriji Subotice, ali su u tom gradu u toku, ili se planiraju i drugi kapitalni projekti.

Naime, nemačka kompanija "Boysen Abgassysteme", svetski je lider u proizvodnji izduvnih sistema za automobilsku industriju.

Za završetak rekonstrukcije Narodnog pozorišta, obnovu i modernizaciju Opšte bolnice i Gradskog stadiona, izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže i dva prečistača u Čantaviru i Bajmoku, biće izdvojeno blizu 11 milijardi dinara.

Zbog svega toga će 2021.godina, i pored aktuelnih problema sa korona virusom, biti jedna uspešna godina, ističe Bakić.

"2021.godina će na kraju ipak biti jedna dobra godina za ovaj grad. Dogodiće se mnogo lepih stvari. Biće završetak određenih projekata, započeće novi, kapitalni projekti. Imamo, Bože zdravlja, otvaranje spomenika Kralju Petru prvom Karađorđeviću, tako da nas mnogo lepih događaja očekuje krajem godine. Ukupna godina će biti jako dobra za ovaj grad, bez obzira na divljanje Kovida-19", dodaje Bakić.

Daljem razvoju grada će doprineti i rekonstrukcija pruge do Segedina, a kasnije i u drugom pravcu prema Baji, jer se ova pruga upravo u Subotici ukršta sa brzom prugom Beograd - Budimpešta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: