U Subotici 94 nova slučaja zaraze koronavirusom, više od 800 aktivno

U poslednja 24 sata u Subotici su registrovana 94 slučaja zaraze virusom kovid-19, što je najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka epidemije u našoj zemlji. Trenutno su u Subotici 822 osobe aktivno obolele od ove zarazne bolesti, od kojih se 108 pacijenata leči u bolnici.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2020.

14:05

U Subotici 94 nova slučaja zaraze koronavirusom, više od 800 aktivno
Foto: Getty Images, Francois Nel

Epidemiološka situacija kovid-19 u Subotici ocenjuje se kao katastrofalna što, kako objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje, predstavlja uobičajen termin u epidemiologiji za situaciju u kojoj je zarazno oboljenje široko rasprostranjeno u populaciji.

"To znači da je pređena ona granica kada, u smislu ocene epidemiološke situacije, nema sledeće. Znači da je zarazno oboljenje široko rasprostranjeno i da je potencijalno svako u inkubaciji, stoga ne postoji nijedan razlog da se preventivne mere ne primenjuju", objašnjava dr Bohucki. "Ipak, razloga za paniku nema, jer govorimo o oboljenju, a ne o pogoršanju istog, odnosno da je teža klinička slika. Naprotiv, većina od 822 aktivno obolelih se leči u kućnim uslovima i imaju lakšu ili blagu kliničku sliku. Dakle, bolest je oduvek bila ovakva, ali zbog masovnog testiranja brzim antigenskim testovima otkrivamo realno stanje. Ovo je bilo očekivano i potpuno normalno za jednu kapljičnu infekciju da će, usled hladnog perioda, biti na vrhuncu. Broj obolelih raste i tako će biti i u narednom periodu, ali kada dostignemo maksimum, neminovan je pad broj zaraženih."

Po rečima dr Gordane Krtinić, epidemiologa Opšte bolnice Subotica, raste i broj pacijenata koji se hospitalizuju, te se u Kovid delu bolnice trenutno leči 108 pacijenata, srednje do teške kliničke slike, dok se u Kovid jedinici intenzivnog lečenja nalazi 13 pacijenata sa izuzetno teškom kliničkom slikom, od kojih je 12 na mehaničkoj ventilaciji, prenosi Subotica.com.

"To je mnogo gora situacija nego što smo imali u drugom piku. Takođe, iz dana u dan raste broj pregleda u respiratornoj ambulanti Doma zdravlja i bolnice. Tamo se pregleda preko 200 pacijenata, a kod nas preko 60 dnevno", rekla je za RTS dr Krtinić. "Nisu problem bolnički kapaciteti, otvorili smo još jednu zgradu Kovid 2, ali moram da napomenem da je osoblje krajnje posvećeno, maksimalno se trude i daju sve od sebe, ali postoji granica tih kapaciteta. Reću ću samo šta mi kažu nakon što završe dežurstvo u Kovid delu bolnice. Kažu da samo mogu da dođu kući, legnu i gledaju u plafon. Toliko je naporno i ovo je krajni apel građanima da se pridržavamo mera i da dovedemo situaciju u normalu."

Stručnjaci poručuju da je pridržavanje preventivnih mera, kao što je nošenje zaštitne maske u svim zatvorenim prostorijama, održavanje fizičke distance od dva metra i redovna higijena ruku, ključna u borbi protiv daljeg širenja ove zarazne bolesti, dok se kraj epidemije očekuje stvaranjem kolektivnog imuniteta.

"Kolektivni imunitet može da nastane prirodno, što se dešava sada, kada osoba preleži bolest i određeno vreme ima imunitet, ili veštački, imunizacijom, što je nešto bolja opcija, ali u svakom slučaju, kolektivni imunitet uvek dovodi do kraja epidemije bilo koje bolesti", poručuje dr Bohucki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: