Hronika 1

25.04.2024.

9:00

Tuga u Nišu: Poznati vajar preminuo nakon što ga je udario automobil

Poznati niški vajar Ivan Felker (74) preminuo je sinoć zbog povreda koje je zadobio u udesu koji se dogodio juče oko 8 časova u centru Niša.

Izvor: Telegraf.rs

Tuga u Nišu: Poznati vajar preminuo nakon što ga je udario automobil
Shutterstock/logoboom

Podeli:

Na Felkera je naletelo vozilo dok je prelazio ulicu Milojka Lešjanina kod džamije. Hitna pomoć je intervenisala i prevezla ga do Urgentnog centra niškog Univerzitetskog kliničkog centra, ali je imao brojne povrede usled kojih je preminuo u večernjim satima.

Felkerove kolege ističu da su izgubili izuetnog čoveka i izuzetnog vajara. Podsećaju da je uradio brojna dela u zemlji i u svetu, organizovao više samostalnih i zajedničkih izložbi i osvojio niz domaćih i svetskih priznanja i nagrada.

Felker je autor jednog od simbola grada Niša skulpture Stevana Sremca i njegovog psa Kalče, česme "Puž" u parku Čair, skulpture "Izvor" u Niškoj Banji, spomnika srpskom vojniku iz Prvog svetskog rata na Mokroj gori i skulpture "Mermer i zvuci" u Niškoj Banji.

Portrete kralja Petra, Stevana Mokranjca, Vuka Karadžića, Mileve Marić, Milutina Milankovića i Nadežde Petrović uradio u je u američkom gradu Klivlendu, a u Cirihu je uradio spomen ploču Milevi Marić.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: