Da li će ovuda ići treća linija metroa: Od Blokova i Banjice direktno do centra FOTO

Javnosti su već neko vreme poznate prve dve linije beogradskog metroa, ali o tačnoj trasi treće linije se još spekuliše.

Izvor: B92.net

Petak, 22.01.2021.

13:18

Da li će ovuda ići treća linija metroa: Od Blokova i Banjice direktno do centra FOTO
Treæa linija metroa oznaèena je svetlo zelenom bojom; Foto: Printskrin/Plan detaljne regulacije šinskih sistem u Beogradu

Na jučerašnjoj konferenciji povodom potpisivanja Memoranduma o razumevanju za projekat "Beogradski metro", prikazani su tačni planovi za prve dve trase, ali i predlog treće linije metroa, koja je u skladu sa jednim od predloga u Planu detaljne regulacije šinskih sistema Beograda.

Treća linija metroa - kuda će ići i koje su stanice planirane?

Sada je izvesnije da će se treća linija metroa prostirati od Bloka 61 do Banjice.

Prva stanica u smeru sa Novog Beograda biće stanica "Blok 61, TC Kozara". Zatim slede stanice: "Gandijeva", "IMT", "Blok 42", "Arena", "Blok 21", "TC Ušće", "Knez Mihailova", "Trg Republike", "Trg Nikole Pašića", "Manjež", "KBC", "Prokop", "Autokomanda", "Vitanovačka", "Braće Jerković", "Stepa Stepanović". Vožnja u ovom smeru završavaće se na Banjici.

Planom je predviđeno da ova linija metroa ima 17 stajališta.

Trećom linijom metroa Voždovac će se povezati sa strogim centrom grada, budući da trenutno direktna linija, osim trolejbuske sa Banjice, ne postoji. "Treća linija će povezati delove grada koji nisu u sklopu prve dve linije metroa", rekao je ministar finansija Siniša Mali. Cilj je, naglašava Mali, da šinski sistem dominira u gradskom saobraćaju, jer je efikasniji, brži i ekološki. Izgradnja metroa, dodaje ministar, biće velika šansa i za srpske kompanije, što će, kaže, uticati na razvoj domaće industrije.

"Preliminarna analiza kada su obe linije u pitanju govore da će to koštati 4,4 milijarde evra", istakao je. O tome je ranije govorio i predsednik Aleksandar Vučić, a više o ovoj temi pročitajte u posebnom tekstu. Podsetimo, u novembru prošle godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sa francuskim ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju potpisao Sporazum između dve vlade o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji.

Ovom prilikom, Vučić je naveo da cena metroa neće biti niža od 4,4 milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: