Čačak - Društvo - B92 Lokal

Čačak pod restrikcijama: Moguće da građani budu bez vode i duže od 12 sati

Zbog smanjenja nivoa vode na vodozahvatu "Ševelj" sistema za vodosnabdevanje "Rzav" Arilje, JKP "Vodovod" Čačak može da vrši restrikcije vode isključivanjem podsistema, čime bi dotok vode u rezervoare bio isključen po 12 sati.

Izvor: RINA Čačak
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

"Ukoliko bude restrikcija vode na 12 sati, nakon isključenja, u rezervoarima će ostati određena količina vode, tako da bi racionalnom potrošnjom meštani ovih mesnih zajednica te rezerve mogli da crpe za piće i higijenu čak i 12 sati. Samo je značajno da potrošnja zaista bude samo za ono što je neophodno", apelovao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Mesne zajednice su grupisane tako da bi zajedno bez vode, ukoliko za tim bude potrebe, bili meštani mesnih zajednica Vidova, Rošci, Prijevor, Prislonica, Mojsinje, Donja Trepča, Jezdina, Loznica i Trnava, prenosi Rina.

U drugoj grupi su Trbušani, Miokovci, naselje Šebeci, Rakova, visinska zona u Preljini, Kulinovci i Loznica

"Iz ove odluke su izuzete mesne zajednice Parmenac i Stančići, jer su one direktno povezane na vodosistem Rzav, tako da bi njihovim isključenjem meštani odmah ostali bez vode. Takođe, restriktivne mere se neće primenjivati u Gornjoj Trepči, odlučili su većnici, zbog toga što se u banji nalazi dosta pacijenta, čiji bi oporavak mogao biti ugrožen zbog restrikcije", rekao je Todorović.

Razmatra se i zahtev za smanjenjem biološkog minimuma i time obezbedi dodatnih 100 litara u sekundi za ceo vodosistem Rzav, što bi značilo 50 litara u sekundi za Čačak.

Predstavnici JKP "Vodovod", komunalne milicije i komunalne inspekcije su na terenu i kontrolišu potrošače, s obzirom na to da je još u subotu doneta odluka da se voda ne sme koristiti za zalivanje bašti, trotoara ili pranje vozila, već isključivo za piće i higijenu.

Ukoliko i kada će doći do restrikcija javnost će biti informosana putem medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.