Kako kućni ljubimci utiču na dobijanje/sprečavanje astme?

Odrastanje uz psa kao kućnog ljubimca štiti decu od astme, ali posedovanje mačke povećava rizik, pokazala su nova istraživanja.

Izvor: B92

Sreda, 27.12.2017.

17:00

Kako kućni ljubimci utiču na dobijanje/sprečavanje astme?
Foto: Thinkstock

Studija sprovedena nad 20.000 dece pokazala je da deca do tri godine, čiji dom ima psa za kućnog ljubimca, imaju manji rizik za dobijanje astme za 40 odsto.

Vođa studije Silvija Kolićino objašnjava da je najverovatnije razlog toga što su psi prljaviji od mačaka, pa su deca izloženija bakterijama još u prvim godinama života.

To pomaže jačanju imunog sistema, podstičući proizvodnju antitela koja štite od alergija. Mačke, sa druge strane, mnogo su čistije životinje i deca dolaze manje u kontakt sa njima, pa se i bakterije manje prenose.

Mačke, takođe, u svojoj dlaci nose antigene, čestice koje nadražuju imuni sistem, što može da dovede do astme.

"Deca predškolskog uzrasta koja žive u manje čistom okruženju sa velikim brojem bakterija imaju manje šanse od dobijanja alergija. Telo na bakterije reaguje stvaranjem antitela koje štite od astme. Psi su manje čisti od mačaka“, ističe Kolićino.

"Kako uglavnom psi žive napolju, nose veći broj bakterija. Što raniji kontakt dece sa psima, do dve ili tri godine, ali posebno u prvoj godini života, više smanjuje rizik od dobijanja astme“, dodaje ona.

Koristeći te podatke naučnici su napravili alat za predviđanje toga koja deca imaju najveću verovatnoću obolevanja od astme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: