Marina Abramović odustala od projekta, donatore zanima gde je njihov novac

Kontroverzna umetnica Marina Abramović odustala je od planova za izgradnju Instituta za očuvanje izvođačkih umetnosti pod njenim imenom, a za koji je od preko 5.500 donatora i investitora već dobila 2,2 miliona dolara.

Izvor: B92
Podeli
foto: getty
foto: getty

Marina Abramović
Prolazim kroz zidove - memoari

Samizdat B92

Namena Instituta bila je da umetnici u njemu sprovode eksperimente i proširuju svoje umetničke vidike. Marina je najavljivala da će ovaj projekat „promeniti ekonomiju“ gradića Hadson u Njujorku, kao što je to učinio filmski festival u Sandensu u Park Sitiju.

Sedamdesetogodišnja Marina unajmila je čak i holandskog arhitektu Rema Kolhasa da renovira nekadašnje pozorište u prostor u kojem će posetioci morati da predaju svoje mobilne telefone na ulazu i posvete se šestosatnom umetničkom iskustvu.

Ipak, prošlog meseca Marina je objavila da odustaje od projekta nakon što je shvatila da će je to koštati 31 milion dolara. Njena objava, više je šokirala donatore i investitore od kojih je već sakupiila 2,2 miliona dolara.

Neki od njih su se žalili da nisu dobili obećanu nagradu za doprinos Institutu, a drugi se pitaju gde su otišle njihove pare.

Kada su pitali Abramovićevu da li će vratiti novac, portparol je rekao da je novac sakupljen preko Kikstarter kampanje otišao u ruke Kolhasove firme za izradu projekta i studije izdržljivosti.

“Novac nije sakupljan za izgradnju Instituta već za nacrtne projekte i studije izdržjlivosti. I za tu svrhu je novac i iskorišćen“, rekao je on.

Arhitekta Rem Kolhas nije odgovarao na pozive novinara.

Inače, donatorima je obećan potpisan CD set u kojem Marina Abramović demonstrira kako da popijete čašu vode.

“Trebalo je da dobijem potpisanu kopiju Marininih metoda u zamenu za 200 dolara donacije 2013. godine. I dalje čekam“, kaže jedan od donatora.

Marina je očigledno svim silama pokušavala da skupi novac za izgradnju Instituta, pa je u Hadsonu čak i prodavala francuske makarone koji “imaju njen ukus“.

I sama je pre mesec dana u Londonu saopštila da od gradnje nema ništa, ali objasnila i na koji bi način uslovi mogli da se promene.

“Ja kao umetnica nikako ne mogu da skupim 31 milion dolara osim ako neki sjajan lik iz Emirana ili Rusije dođe i napiše mi ček jer jednostavno veruje u mene. U stvarnom životu, to se nikada neće desiti“, rekla je novinarima, a zvanično saopštenje je objavila i na svom sajtu.

Aktuelno

Šta sve možeš na Egzitu kad si 35+...

Egzit i ja imamo neke neraščišćene račune od ranije. Sa ili bez obzira na to, poslednjih godina imam utisak, što ličan, što pod utiskom mišljenja ljudi do kojih mi je stalo, da me od njega odbija nedostatak onoga što me je nekada za njega vezivalo.

Aktuelno ponedeljak 16.07. 21:26 Komentara: 44

Bisera i Vasil oduševili na Arlemm-u

Drugo veče Arlemma obeležili su umetnici Bisera Veletanlić i Vasil Hadžimanov bend. Koncert je održan u neposrednoj blizini crkve Sv. Ahilije, građevini iz trinaestog veka, u amfiteatru, prostoru u kome se prirodno širi i proizvodi eho i sceni daje posebnu akustiku.

Aktuelno ponedeljak 16.07. 11:10 Komentara: 4

Geri Lukas na drugoj večeri "Boljšoj" festivala

Druge večeri muzičkog festivala "Boljšoj", koji se šestu godinu zaredom održava uz podršku "Gasprom njefta" publika je imala priliku da uživa u nastupu čuvenog američkog gitariste Gerija Lukasa, koji je dao muzičku pratnju nemoj ruskoj komediji "Šahovska groznica" reditelja Vsevolda Pudovkina.

Aktuelno ponedeljak 16.07. 08:56 Komentara: 0

Dodeljena Nagrada "Miladin Životić"

Sećajući se filozofa Miladina Životića, Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu od ove godine dodeljuje nagradu za kritički angažman vodećim teoretičarkama i teoretičarima čije delanje proizvodi značajne odjeke u društvenoj praksi.

Aktuelno nedelja 15.07. 15:31 Komentara: 0
strana 1 od 140 idi na stranu