Marina Abramović odustala od projekta, donatore zanima gde je njihov novac

Kontroverzna umetnica Marina Abramović odustala je od planova za izgradnju Instituta za očuvanje izvođačkih umetnosti pod njenim imenom, a za koji je od preko 5.500 donatora i investitora već dobila 2,2 miliona dolara.

Izvor: B92
Podeli
foto: getty
foto: getty

Marina Abramović
Prolazim kroz zidove - memoari

Samizdat B92

Namena Instituta bila je da umetnici u njemu sprovode eksperimente i proširuju svoje umetničke vidike. Marina je najavljivala da će ovaj projekat „promeniti ekonomiju“ gradića Hadson u Njujorku, kao što je to učinio filmski festival u Sandensu u Park Sitiju.

Sedamdesetogodišnja Marina unajmila je čak i holandskog arhitektu Rema Kolhasa da renovira nekadašnje pozorište u prostor u kojem će posetioci morati da predaju svoje mobilne telefone na ulazu i posvete se šestosatnom umetničkom iskustvu.

Ipak, prošlog meseca Marina je objavila da odustaje od projekta nakon što je shvatila da će je to koštati 31 milion dolara. Njena objava, više je šokirala donatore i investitore od kojih je već sakupiila 2,2 miliona dolara.

Neki od njih su se žalili da nisu dobili obećanu nagradu za doprinos Institutu, a drugi se pitaju gde su otišle njihove pare.

Kada su pitali Abramovićevu da li će vratiti novac, portparol je rekao da je novac sakupljen preko Kikstarter kampanje otišao u ruke Kolhasove firme za izradu projekta i studije izdržljivosti.

“Novac nije sakupljan za izgradnju Instituta već za nacrtne projekte i studije izdržjlivosti. I za tu svrhu je novac i iskorišćen“, rekao je on.

Arhitekta Rem Kolhas nije odgovarao na pozive novinara.

Inače, donatorima je obećan potpisan CD set u kojem Marina Abramović demonstrira kako da popijete čašu vode.

“Trebalo je da dobijem potpisanu kopiju Marininih metoda u zamenu za 200 dolara donacije 2013. godine. I dalje čekam“, kaže jedan od donatora.

Marina je očigledno svim silama pokušavala da skupi novac za izgradnju Instituta, pa je u Hadsonu čak i prodavala francuske makarone koji “imaju njen ukus“.

I sama je pre mesec dana u Londonu saopštila da od gradnje nema ništa, ali objasnila i na koji bi način uslovi mogli da se promene.

“Ja kao umetnica nikako ne mogu da skupim 31 milion dolara osim ako neki sjajan lik iz Emirana ili Rusije dođe i napiše mi ček jer jednostavno veruje u mene. U stvarnom životu, to se nikada neće desiti“, rekla je novinarima, a zvanično saopštenje je objavila i na svom sajtu.

Aktuelno

strana 1 od 35 idi na stranu