Posle sedam godina otvara se vranjsko Pozorište

Operom "Koštana" u režiji Juga Radivojevića, 21. oktobra biće svečano otvoreno obnovljeno pozorište "Bora Stanković" u Vranju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/ bulgarin.ua.fm
Foto: depositphotos/ bulgarin.ua.fm

Otvaranje renoviranog pozorišta "Bora Stanković" obeležiće trodnevni program.

Dan pre svečanog otvaranja biće odigrana opera za decu "Bastijen i Bastijena" Narodnog pozorišta u Beogradu, a nakon svečanog otvaranja, u utorak 22. oktobra, publiku očekuje i prva premijera ovog vranjanskog pozorišta, predstave "Nečista krv" u režiji Juga Ðorđevića.

"Povratak glumaca vranjskog ansambla u potpuno obnovljenu zgradu Pozorišta ''Bora Stanković'', bez sumnje je najvažniji događaj za sve Vranjance, ali i građane celog juga Srbije. Na ovaj dan čekali smo punih sedam godina, i zahvaljujući Vladi Republike Srbije, lokalnoj samoupravi i brojnim donatorima, Vranje je dobilo najsavremeniju zgradu pozorišta. Uloženo je 368 miliona dinara, i ovaj objekat imaće multifunkcionalnu ulogu", rekao je gradonačelnik Milenković, dodajući da će Vranjanci nakon 30 godina dobiti i bioskop.

"Otvaranjem odajemo počast najpoznatijem Vranjancu, Borisavu Stankoviću, čije ime nosi pozorište. Prvi put vranjanska publika videće dramu ''Koštana'' u formi opere u režiji priznatog Vranjanca Juga Radivojevića, a ovdašnji ansambl, koji je predano radio i osvajao nagrade u vreme obnove zgrade, izvešće ''Nečistu krv''", naglasio je Milenković.

Gradska sekretarka za kulturu Zorica Jović na konferenciji za medije istakla je da su kultura i kreativnost identifikovani kao strateška područja razvoja Vranja.

"Pozorište će biti centar kulturnih dešavanja, mesto za inspiraciju i stvaranje inovativnih umetničkih sadržaja. Zbog toga je veoma važno što će ovaj objekat opet zaživeti u punom sjaju i kapacitetu", naglasila je Jovićeva.

Direktor pozorišta Nenad Jović govorio je o 39. Borinim pozorišnim danima i planovima vranjskog ansambla, koji je uprkos tome što je proteklih sedam godina radio u krajnje nepremirenim uslovima, osvojio veliki broj nagrada.

"Imamo veliku obavezu da opravdamo poverenje, koje nam je ukazano, i da u ovom najsavremenijem objektu radimo još odgovornije", istakao je Jović.

Umetnički direktor Bojan Jovanović najavio je pripremu pet premijera u novoj pozorišnoj sezoni.

strana 1 od 7 idi na stranu