Preminuo Živan Saramandić

Dugogodišnji prvak Opere Narodnog pozorištra u Beogradu i istaknuti umetnik Živan Saramandić preminuo je 30. januara u Beogradu u 73. godini, saopštilo je Narodno pozorište u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.01.2012.

11:23

Default images

Saramandić je rođen 2. aprila 1939. godine u Beogradu.

Zbog bombardovanja, 1941. godine cela porodica se seli u Aranđelovac, rodni grad njegovih roditelja.

Cela Živanova familija i po očevoj i majčinoj strani je bila veoma muzički talentovana, te se kao učenik prestižne, aranđelovačke Gimnazije ističe kao osnivač zabavnog orkestara, a bio je i najistaknutiji član hora.

Po dolasku u Beograd, u vreme kada je bio apsolvent Ekonomskog fakulteta (1962), Živan Saramandić dobija poziv da peva u velikom varijeteu “Orfeum” koji je bio kulturna institucija od velikog značaja.

Prvi korak, na putu ka velikim operskim ulogama, bilo je školovanje Saramandićevog glasa. Biva određen da pohađa časove kod jedne od najvećih operskih pevačica tog vremena, Zdenke Zikove.

Po završetku rada sa Zikovom, Živan odlazi na audiciju za prijem u operu 30. marta 1966. godine. U komisiji su se nalazila velika muzička imana: Miroslav Čangalović, Oskar Danon, Branko Pivnički i Branko Dragutinović.

Debi Živana Saramandića na sceni Opere Narodnog pozorišta u Beogradu bio je na otvaranju sezone, 21. septembra 1966. godine u ulozi Kralja Egipta u operi “Aida” Đuzepea Verdija.

U stalni angažman Narodnog pozorišta primljen je 14. februara 1968. i to audicionom predstavom “Lučija od Lamermura” u ulozi Rajmonda.

Tokom duge i bogate karije ostvario je niz značajnih uloga basovskog faha u operama “Knez Igor” (Končak, Galicki), “Ivan Susanjin” (Ivan Susanjin), “Moć sudbine” (Gvardijan), “Faust” (Mefisto), “Nabuko” (Zaharija), “Seviljski berberin” (Don Bazilio), “Boris Godunov” (Boris Godunov), “Knez od Zete” (Ivo Crnojević), “Ernani” (De Silva), “Don Kihot“, "Don Karlos" (Filip, Veliki Inkvizitor), "Porgi i Bes“ (Kraun), "Evgenije Onjegin“ (Knez Grjemin)...

Ovaj veliki umetnik, gotovo do asketizma posvećen umetnosti, nastupao je na najlepšim i najznačajnijim operskim scenama u svetu, poput Boljšog teatra i Karnegi Hola. Pevao je i na prestižnim scenama u Sofiji, Atini, Budimpešti, Pragu, Varšavi, Kijevu, Odesi, Lenjingradu, Barseloni, Berlinu, Parizu, Dablinu...

Vrstan je interpretator crnačkih duhovnih pesama kao i ruskih narodnih pesama iz repertoara Šaljapina sa kojima je u SSSR-u imao preko 500 koncerata.

Dugi niz godina nastupao je solo recitalom “Toržestvo Šaljapinu“na Sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu.

Dobitnik je velikog broja značajnih nagrada kao i Posebnog priznanja za doprinos kulturi Republike Srbije.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: