U užem izboru za NIN 17 romana

Žiri NIN-ove nagrade saopštio je 21. decembra da je za najbolji roman u 2011. godini od 33 knjige u uži izbor uvrstio 17 naslova.

Izvor: Tanjug
Podeli

U užem izboru nalaze se knjige "Venecija" Vladimira Pištala u izdanju "Agore", "Bremasoni" Mirjane Ðurđević (Laguna), "Tito je umro" Mirjane Novaković (Laguna), "Bernardijeva soba" Slobodana Tišme (Kulturni centar Novog Sada), "Kontrolni punkt" Davida Albaharija (Stubovi kulture), "Sasvim skromni darovi" Uglješe Šajtinca (Arhipelag).

Takođe i romani "Ðorđoneova kletva" Laure Barne (Zavod za udžbenike), "Mein Kampf" Svetislava Basare (Laguna), "Almaški kružoci lečenih mesečara" Franje Petrinovića (Akademska knjiga), "20 sati" Branka Čankovića (Laguna), "Krf" Borivoja Adaševića (Stubovi kulture), "Ugarak" Zorana Petrovića (Geopoetika), "Ej" Krste Popovskog (Mono i Manjana).

Tu su i "Oda manjem zlu" Voje Čolanovića (Mono i Manjana), "Ko je rekao živeli" T. H. Raiča (Mono i Manjana), "Viktorija" Marka Krstića (Mono i Manjana) i "Prekomerna upotreba sile" Vide Crnčević-Basara (Dereta).

Na sastanku NIN-ovog žirija, 19. decembra, kojem su prisustvovali Vasa Pavković (predsednik), Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov i Mića Vujčić, razmatrano je devet romana koji su prispeli posle određivanja najšireg izbora, i tom prilikom jednoglasno odlučeno da se, kao 33. roman, u širi izbor uvrsti delo Vide Crnčević-Basara.

U međuvremenu, na adresu NIN-a pristigli su i sledeći romani: "Truman Kosovske rane" Miodraga Jovanovića (izdanje autora, Smederevo), "Emigrant" Miloša Sečujskog (KOS), "Piši tiše Andrićevo ime" Milenka Stojičića (RTRS), "Paralelni život" Slobodana Nikolića (autorsko izdanje, Kruševac), "Preko crte" Borka Veljkovića (Treći trg) i "Sklapanje pejzaža" Vladana Matića (Altera).

Ove romane će članovi žirija pročitati do narednog sastanka. Odluku o najužem izboru žiri će doneti na sledećem sastanku, 26. decembra, a poslednji rok za predaju romana koji bi mogli da se nađu u trci na NIN-ovu nagradu je 31. decembar.

Knjige/Stripovi

Branko Miljković- film i izložba

Filmsko veče posvećeno pesniku Branku Miljkoviću održaće se u Atrijumu Svečane sale Doma vojske 29. decembra u 18h u okviru izložbi u Domu Vojske Srbije “Portret - trajna inspiracija umetnika“ i “Branko Miljković - poezija kao sudbina”.

Knjige/Stripovi sreda 28.12. 17:55 Komentara: 1

Uručena nagrada “Milan Rakić”

Pesnicima Draganu Lakićeviću i Zorici Arsić-Mandarić svečano je, 26. decembra u prostorijama Udruženja književnika Srbije, uručena književna nagrada “Milan Rakić” za najbolju pesničku knjigu u protekloj godini.

Knjige/Stripovi ponedeljak 26.12. 17:23 Komentara: 0

Jelena Lengold i na italijanskom

Izdavačka kuća “Arhipelag“, ekskluzivni izdavač knjiga Jelene Lengold, ovogodišnje dobitnice Evropske nagrade za književnost, upravo je potpisao ugovor za izdanje nagrađene knjige priča ove autorke “Vašarski mađioničar“ u Italiji sa izdavačkom kućom Zandonai.

Knjige/Stripovi ponedeljak 26.12. 13:05 Komentara: 0
strana 1 od 31 idi na stranu