Ćosićeva „Bajka“ u novom ruhu

Roman „Bajka“ Dobrice Ćosića, prvobitno objavljen 1965. godine, nedavno je ponovno objavljen u okviru 102. Kola Srpske književne zadruge.

Izvor: Tanjug
Podeli

Tim povodom SKZ je 24. februara priredila skup na kome su petoro pisaca i književnih kritičara uz Ćosićevo prisustvo govorili o novom „čitanju“ ovog dela.

Predsednik SKZ Slobodan Rakitić ocenio je da je ovim romanom celo Zadrugino Kolo dobilo novu dimenziju i novi sjaj, jer je reč o romanu koji će tek dobiti pravu ocenu, s obzirom na to da je bio daleko ispred vremena kada je nastao.

Rakitić je u „Bajci“ prepoznao lirsku komponentu koja je u tolikoj meri prisutna da bi se mogle izdvojiti pesme u prozi. On je ocenio da je upravo taj roman označio diskontinuitet u Ćosićevom delu i predstavlja prvo piščevo razračunavanje sa boljševizmom.

Ekipu mladih tumača „Bajke“ predvodio je Marko Krstić koji je autor predgovora u novom izdanju.

„Bajka je piščeva lična, prometejska pobuna i potreba da se obračuna sa svojim dotadašnjim idealima i zabludama ali i sa tadašnjim i budućim idejama slobode i vlasti uz orvelovsku težnju spajanja poliitčkog i literarnog cilja", kazao je Krstić.

Za Vladimira Kecmanovića je neosporno da je kod čitalačke publike neuporedivo manje uspeha doživela „Bajka“ od drugih Ćosićevih roman i to je, po njegovom mišljenju razumljivo jer je hermetična ,ali to ne opravdava ćutanje kritičara.

Ćosić je priznao da bi teško mogao da govori o motivacijama koje su ga navele da napiše ovaj roman, jer danas mu to izgleda veoma davno i ne odgovara ni njegovom današnjem sklopu, ni vremenu u kome sada živimo.

„Možda je ’Bajka’ trebalo da bude moj poslednji roman, ali je nastala u času moje lične duboke krize“, otkrio je Ćosić i dodao da bi „kao pisac bio mnogo nezadovoljniji da nije napisao ’Bajku’ baš onda kada ju je napisao".

Knjige/Stripovi

Arsenijeviću i B92 nagrada NBS

Narodna biblioteka Srbije 28. februara je u okviru obeležavanja 179 godina rada, dodelila nagradu Vladimiru Arsenijeviću za roman "Predator", kao najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2010. godinu.

Knjige/Stripovi ponedeljak 28.02. 13:51 Komentara: 6

"Čitajte knjigu glasno!"

U izuzetno prijatnoj i neobičnoj atmosferi za promociju knjige, nalik na dnevnu sobu, večeras je publici u CZKD-u predstavljena drama Elfride Jelinek “Rehnic (Anđeo uništenja)”. Preporuka: “Čitajte knjigu glasno!”

Knjige/Stripovi petak 25.02. 23:03 Komentara: 1

Osnovan Samostalni sindikat pisaca

Samostalni sindikat pisaca Srbije, koji će se brinuti o statusu pisca, položaju knjige, odnosu pisaca i izdavača i položaju samostalnih umetnika, osnovan je 25. februara u Beogradu, a za predsednika sindikata izabran je Dragan Tomić.

Knjige/Stripovi petak 25.02. 17:53 Komentara: 0
strana 1 od 27 idi na stranu