Istorijska presuda: Koja vratio prava od PGP RTS-a

U tužbi firme Maskom protiv PGP RTS-a, prvi put u istoriji jedan srpski sud je presudio u korist originalnog proizvođača fonograma. Time je, na temelju Zakona o autorskim i srodnim pravima, sud napravio jasnu razliku između proizvođača fonograma i izdavača.

Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Naime, na osnovu ugovora koji je Maskom zaključio s frontmenom Discipline kičme Dušanom Kojićem Kojom, Privredni sud u Beogradu je doneo prvostepenu presudu kojom je utvrđeno da Maskom, a ne PGP RTS, ima pravo da od OFPS (Organizacija proizvođača fonograma Srbije) ubira naknadu od fonograma Disciplina kčme.

U obrazloženju presude istaknuto je da je Koja originalni proizvođač fonograma, a da je PGP RTS bio samo izdavač fonograma na nosačima zvuka. Na osnovu toga pravo na naknadu za korišćenje fonograma, koje traje 50 godina, pripada Koji, odnosno Maskomu dok im traje ugovor s Kojom, a ne PGP-u, koji je svih ovih godina tu naknadu bez osnova ubirao.

Nakon donošenja presude Koja je kratko izjavio: "Očekivao sam ovakav ishod, ništa manje od toga."

Slobodan Nešović Loka, direktor Maskoma i osnivač nedavno predstavljenog Društva proizvođača fonograma “Matrica”, takođe je bio zadovoljan presudom.

“Ovo je istorijska presuda jer predstavlja kreiranje nove paradigme u kojoj će originalni vlasnici fonograma dobiti priliku da koriste svoju imovinu u skladu sa zakonom te će imati šire posledice jer će ohrabriti i ostale vlasnike fonograma da se izbore za svoja imovinska i ljudska prava. Simbolično je i to što je prvu pozitivnu presudu dobio baš Koja, a sve u skladu sa njegovim stihovima “Vreme je za pravdu, vreme je za istinu”, kazao je Nešović.

Muzika

Večeras počinju Dani orgulja

Šesnaesti međunarodni festival "Dani orgulja" počinje večeras koncertom Andree Maćinantija, koji će u Katedrali Blažene Djevice Marije predstaviti beogradskoj publici dela italijanskih kompozitora nastala na prelazu 19. i 20. veka - Marka Enrika Bosija, Otorina Respigija, Đakoma Pučinija i Đuzepea Mulea, kao i delo orguljaša i kompozitora Masima Nozetija iz 1994. godine.

Muzika četvrtak 30.06. 09:46 Komentara: 1

DOB: Scenski spektakl uz muziku Toma Vejtsa

Beogradska publika će imati priliku da prvi put prisustvuje 31. oktobra u Domu omladine Beograd nastupu čuvene kanadske trupe "L'orchestre d'hommes-orchestres" (LODHO), koja izvodi muziku legendarnog Toma Vejtsa na nesvakidašnji način - u vidu performansa i izazovnog pozorišnog doživljaja.

Muzika sreda 29.06. 11:16 Komentara: 0
strana 1 od 33 idi na stranu