"Ljubavni petak" sa Demidenkom i Lajovicem

Na trećem koncertu iz ciklusa "Za zaljubljene", Beogradska filharmonija će večeras na Kolarcu izvesti najemotivnije note muzičke literature - "Ljubavni pozdrav" Edvarda Elgara i kultnu "Priču sa zapadne strane" Leonarda Bernštajna, koje će upotpuniti Drugi klavirski koncert Sergeja Rahmanjinova sa solistom Nikolajem Demidenkom.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 29.01.2016.

08:05

Foto: Marko Ðokoviæ

Za dirigentskim pultom je Uroš Lajovic.

Strastvena virtuoznost i muzikalnost pijaniste Nikolaja Demidenka donele su mu međunarodno priznanje. U tumačenju jednog od najpoznatijeg dela pijanističke literature, Demidenko će biti ravnopravni partner - "prvi među jednakima", u natpevavanju sa Filharmoničarima, u Drugom klavirskom koncertu.

Uroš Lajovic, nekadašnji šef-dirigent Beogradske filharmonije, predvodiće orkestar u "Ljubavnom pozdravu" koji je Elgar uputio svojoj verenici i pretočio u kratko i ljupko delo. Bernštajnov mjuzikl "Priča sa zapadne strane", inspirisan pričom o Romeu i Juliji, postao je kultno delo američke muzičke scene čiji odlomci čine standardan deo simfonijskog repertoara zahvaljujući sviti nazvanoj Simfonijske igre, u kojoj će uživati romantični poklonici Filharmonije.

Ljubavna tematika, sagledana kroz različite inspiracije, objedinjena je u ciklusu "Za zaljubljene" koji slušaocima predstavlja neka od najlepših dela muzičke literature. Sledeći koncert u ljubavnom maniru, zakazan je za 8. april, kada će nastupiti veliki miljenik publike, violinista Nemanja Radulović, zajedno sa dirigentom Eidijem Oueom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: