Aukcija dela Renoara i Sezana iz kolekcije Renan-Šape

Aukcijska kuća Sotbi saopštila je da će 18. oktobra u Parizu biti organizovana aukcijska prodaja kolekcije Renan-Šape, jedne od najvećih francuskih privatnih kolekcija 20. veka, među kojima se nalaze platna Ogista Renoara i Pola Sezana.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 16.09.2018.

09:39

Aukcija dela Renoara i Sezana iz kolekcije Renan-Šape
Foto: Thinkstock

Kolekcija Žorža Renana, direktora francuskog lanca robnih kuća Samariten (La Samaritaine) od 1928. do 1968. godine, pripala je posle njegove smrti starijoj ćerki Žanin Šape. Deo kolekcije se nalazi u pariskom muzeju Orsej i njujorškom Metropolitenu.

Na aukciji će biti ponuđena Sezanova slika mrtve prirode "Kajsije i trešnje na tanjiru" koja je procenjena između milion i po i dva miliona evra. Kuća Sotbi je navela da slika prikazuje promenu perspektive svetla i koncepta prostora što su kasnije elementi dela moderne umetnosti.

Na prodaji će biti Renoarov portret barona Barbijea, boema i prijatelja slikara. To delo je procenjeno između 250.000 i 350.000 evra.

Sotbi će ponuditi i delo Anrija Matisa "Pejzaž u okolini Tuluza", a to platno je procenjeno između 200.000 i 300.000 evra.

Još jedna prodaja dela kolekcije Renan-Šape biće organizovana krajem godine, takođe u Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: