,,Zečevi Bez Mozga’’u KCB-u

Instalacija umetnice Ane Nedeljković ,,Rabbitland’’ biće postavljena u likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda od 8. aprila.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 06.04.2010.

10:29

Default images

Izložba ,,Rabittland’’ Ane Nedeljković je postavka na više umetničkih i simboličkih nivoa, a umetnica je definiše kao ironičnu kritiku političke situacije u okruženju i svojevrsnu paradigmu onoga što se dešava u realnom svetu.

Instalacija takođe predstavlja zamišljenu projekciju jednog ironičnog modela idealnog sveta koji Ana Nedeljković kreira pomoću sveta Zečeva Bez Mozga kao junaka priče.

Karakteristika ove izmišljene endemne vrste od stotinak primeraka je u tome da su oni sasvim specifična bića obojena pink bojom, izbezumljenog pogleda i sa rupom u glavi umesto mozga.

Zečevi naseljavaju pink roze teritoriju ,,Rabbitland’’ koja je nešto između ratne zone i favele, a njihove kuće su sazidane, zazidane, ograđene od jeftinih materijala, kartona i plastelina. Život koji zečevi žive na ograđenom prostoru je svojevrsna groteska jer su oni stanovnici naselja, njegovi građani koji služe kao pokusni kunići za samo tri vrste aktivnosti koje mogu i u obavezi su da ostvaruju u okruženju: udaraju glavom o zid, glasaju na izborima koji se u ,,Rabbitlandu'' održavaju jednom dnevno, i opslužuju svoj Facebook profil.

Sama izložbena postavka ,,Rabittlanda’’ sastoji se od 3 segmenta: pored naselja od gusto zbijenih kuća i gusto raspoređenih stanovnika po naselju, ima i 3 spot animacije na monitorima posredstvom kojih publika ima uvid u događaje koji se dešavaju u unutrašnjosti kuće, dok se Facebook profil ,,Zečeva’’ može pretraživati na samoj izložbi ali se posetioci mogu i naknadno uključiti i pratiti život zečeva i sa svojih kućnih kompjutera.

O Zečevima Bez Mozga umetnica kaže:

,,Gluplji od Teletabisa, besmisleniji od Sunđer Boba, srećniji od Barbika - Zečevi Bez Mozga predstavljaju najsavršeniji stadijum koji je evolucija dostigla. Prepoznaju se po rupi u glavi na mestu gde bi trebalo da se nalazi mozak, intenzivnoj roze boji i izbezumljenom pogledu. Njihova inteligencija ih ni u čemu ne ometa, jer je njen koeficijent najniži ikada zabeležen’’.

,,Svakodnevica Zečeva Bez Mozga je potpuno ispunjena. Najveći deo dana provode u opsluživanju svojih Facebook profila i glasanju na izborima koji se u ,,Rabbitlandu’’ održavaju jednom dnevno. Svaki preostali slobodni trenutak provode udarajući glavom u zid. Njihovo sutra je, ako preıžve, isto kao i njihovo juče’’.

,,Zečevi su srećni.’’

Izložba-instalacija Ane Nedeljković u KCB-u će biti otvorena do 2. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: