Film koji je režirala žena prvi put izabran za najbolji svih vremena VIDEO

Grupa stručnjaka je prvi put za najbolji film svih vremena izabrala delo koje je režirala žena, a reč je o "Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles", u režiji Šantal Akerman.

Kultura

Izvor: klix.ba

Petak, 02.12.2022.

09:13

Film koji je režirala žena prvi put izabran za najbolji svih vremena VIDEO
Foto: Profimedia, Delphine Seyrig Filmstill

Ovo belgijsko-francusko delo iz 1975. se ove godine našlo na vrhu ankete Britanskog filmskog instituta Sight and Sound.

Anketa se sprovodi svake decenije, a ranije je kritikovana zbog nedostatka raznolikosti.

Pobedničko mesto je 40 godina držao "Građanin Kejn" Orsona Velsa, a 2012. godine ga je prestigao "Vertigo" Alfreda Hičkoka. "Vertigo" je sada osvojio drugo mesto, dok je "Građanin Kejn" bio treći. "Tokyo Story" Jasudžiroa Ozua zauzeo je četvrto mesto, a posle njega je "In the Mood for Love" Vong Kar Vaija na petom mestu.

Džean Dielman je priča o belgijskoj udovici koja se okreće prostituciji kako bi uspela da preživi, ali ubija jednog od svojih klijenata.

Film traje skoro tri i po sata, iako nije toliko poznat izvan sveta filmske kritike kao prethodni pobednici, ipak je hvaljen kao "remek-delo i revolucionarni komad feminističkog filma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: