Ruska filmska ekipa prispela na Međunarodnu svemirsku stanicu FOTO/VIDEO

Svemirska letelica sa ruskom glumicom Julijom Peresiljd i rediteljem Klimom Šipenkom, u pratnji astronauta Antona Škaplerova, stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu. Gledaoci direktnog prenosa iskrcavanja bili su iznenađeni kada su videli da glumica aktivno učestvuje u manevru ručnog pristajanja modula.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 06.10.2021.

09:44

Ruska filmska ekipa prispela na Međunarodnu svemirsku stanicu FOTO/VIDEO
Foto: Profimedia/AFP PHOTO/ RUSSIAN SPACE AGENCY ROSCOSMOS

Poznati glumac i filmski stvaralac Klim Šipenko zajedno sa profesionalnim kosmonautom Antonom Škaplerovim odleteo je rano jutros sa kosmodroma Bajkonor na brodu "Sojuz MS-19. Svemirski brod nije uspeo da pristane uz Međunarodnu svemirsku stanicu u automatskom režimu, pa je pristup prekinut, a Škaplerov je uspešno sproveo proceduru ručno. Na veliko iznenađenje nekih posmatrača, glumica Julija Peresiljd je aktivno učestvovala u tom procesu. U direktnom prenosu iskrcavanja koje je emitovala ruska svemirska agencija Roskosmos čula se i komunikacija između članova posade, a gledaoci su imali priliku da se uvere kako glumica potvrđuje izvršavanje komandi dobijenih od komandanta i daje mu povratne informacije.

Da li će Rusija pobediti Holivud i Toma Kruza? Filmska ekipa poslata u svemir

S obzirom na to da je obuka kroz koju je prošla ruska glumica bila drastično kraća i mnogo manje zahtevna u poređenju sa onim što profesionalni astronauti prolaze pre nego što sednu u svemirski brod, svi su bili iznenađeni onim što su videli. Ova misija se pokazala istorijskom na više načina, smatra Nikolaj Vdovin, koji je komentarisao direktan prenos iskrcavanja dvočlane filmske ekipe.

"U orbiti je jedna žena, Ruskinja, koja učestvuje u pristajanju uprkos tome što nije profesionalac", napomenuo je Vdovin.

Inače, ruski svemirski program je možda bio prvi u svetu koji je ženu poslao u svemir i u kome je žena izvela prvu šetnju u otvorenom kosmosu, ali je bio prilično konzervativan u pogledu uključivanja žena u posade istraživača svemira.

U agenciji su bile ukupno četiri profesionalne žene kosmonautkinje: Valentina Tereškova i Svetlana Savitska u vreme SSSR-a, i Elena Kondakova i Elena Serova u savremenoj Rusiji. Njih četiri ukupno su letele na samo šest misija. Zato je, verovatno ova aktivna uloga koju je preuzela glumica iznenadila publiku.

Julija Peresiljd i Klim Šipenko su prvi filmski stvaraoci koji će snimati u niskoj Zemljinoj orbiti. Film pod nazivom Izazov govori o lekarki koja je po hitnom postupku upućena na Međunarodnu svemirsku stanicu kako bi spasila život kosmonautu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: