Završen festival "Alternative film/video 2017"

Festival novog filma i videa "Alternative film/video 2017" završen je u Domu kulture Studentski grad objavljivanjem Liste značajnih ostvarenja.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.12.2017.

08:34

Završen festival
Foto: Youtube Screenshot

Žiri u sastavu Lordan Zafranović, Hito Štejerl (Hito Steyerl) i Miloš Miša Radivojević doneo je odluku o filmovima koji su se našli na Listi značajnih ostvarenja festivala, koji je otvoren 13. decembra pod sloganom "Alternativni film kao subverzivna umetnost".

Autori nagrađenih filmova imaće priliku da u narednih godinu dana, kao gosti rezidencijalnog programa, snime film u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG, navodi se u saopštenju Doma kulture Studentski grad.

Na Listi značajnih ostvarenja našli su se sledeći filmovi: "The end of time" (Kraj vremena), Milčo Mančevski (US/Cuba 2017), film koji ima vizuelni magnetizam, formalno je zaokružen i odlučan, jasnog stava i očiglednog zanatskog majstorstva. Nagradu Sonja Savić dobio je "Tower XYZ" (Toranj XYZ) Ajo Akingbade 2017, jedan od retkih filmova na festivalu koji se bavi društvenom realnošću, angažovanim, ali i poetskim glasom dokumentaraca.

"She blinks and flowers tremble" (Ona trepne, a cveće zadrhti) Niko Novak and Matevž Jerman SIovenija 2017, film o devojci ispred prozora koja je okrenula leđa životu i svetu. Ali ta devojka nije depresivna, nije protiv života, već smirena u svom unutrašnjem svetu. Film je takođe razmatran za nagradu u čast Sonje Savić.

"Confident" (Poverljivo) Karen Akerman and Miguel Seabra Lopes, Brazil 2017. Taktilni, ritmični, kafkijanski film koji koristi arhivski materijal i izuzetno vešto organizuje jednostavne prizore.

"Puerto Rico Tautology (Portorikanska tautologija) Rob Feulner Kalifornija, 2016. Forma i politički sadržaj poklapaju se i kombinuju u repetitivnom prikazu nasilnog brisanja sećanja.

"Some Sensations" (Neke senzacije), Peter Lićter and Bori Mate HU, 2017. Duhovit i suptilan film. Kao holivudska špica koja je pregažena na ulici pod nogama prolaznika. Veliko mazohističko uživanje za one koji vole Holivud.

Nagradu "Ivan Kaljević" dobio je "Black and White box" (Crno bela kutija), Osi Wald and Efrat Rubin 2017 / Crno-bela kutija, Osi Vald i Efrat Rubin. Montipajtonovski humor, u duhu Ivana Kaljevića, sa puno varijacija veoma vešto urađenih. Tom filmu se dodeljuje nagrada "Ivan Kaljević" u znak sećanja na prerano preminulog autora avangardnih i alternativnih filmova Ivana Kaljevića koji je imao jedinstven stil nekonvencionalnog humora u svojim radovima.

Festival novog filma i videa osnovan kao jugoslovenski festival eksperimentalnog filma, i ove godine slavi 35 godina postojanja. Tema ovogodišnjeg izdanja - Alternativni film kao subverzivna umetnost - prilika je da se revalorizuju filmovi koji su svojom estetikom, ali i sadržajem, rušili ustaljene filmske kodove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: