Princeza Olivera na filmskom platnu

Snimanje prvog dokumentarnog filma o srpskoj princezi Oliveri Lazarević, kćerki kneza Lazara i kneginje Milice koja je posle Kosovske bitke data kao zalog miru u harem sultana Bajazita Prvog, počelo je 8. aprila u Smederevu.

Podeli

Reč je o srednjemetražnom dokumentarnom čiji je autorski tim okupio Fond „Princeza Olivera“. Film govori o životnom putu princeze Olivere koju su iz rodnog Kruševca u harem Bajazita Prvog, koji je pogubio njenog oca, Srbi ispratili bacajući pred nju pupoljke ruža.

Priča o sudbini princeze Olivere neodvojiva je od priče o njenim roditeljima knezu Lazaru i kneginji Milici, bratu Despotu Stefanu, sestri Jeli Balšić, sestriću Đurađu Brankoviću pa će i film „Put ružama posut“ biće prilika da se oživi ovaj, nedovoljno istražen, deo srednjovekovne srpske istorije.

Princeza Olivera je uspela da se dostojanstveno izbori sa nedaćama koje joj je život na turskom dvoru doneo, da uz to pomogne Srbiji, da se u nju vrati i nastavi da pomaže vladavinu svog brata Despota Stefana.

U igranim rekonstrukcijama u filmu se pojavljuju i Tanja Bošković (kneginja Milica), Dragan Mićanović (Despot Stefan), Vesna Stanojević, Aleksandra Nikolić, Ivan Jevtović (Bajazit Prvi), Aleksandra Manasijević i Ljubomir Bulajić.

Scenario za film, prema monografiji „Princeza Olivera, zaboravljena srpska Kneginja“, napisala je Olivera Šaranović a dramaturški ga je uobličila Nataša Drakulić. Režiser filma je Marko Novaković, a narator Milan Caci Mihailović.

U filmu će biti korišćena bogata arhivska građa, umetnički predmeti, inserti iz dokumentarnih i igranih filmova, mape, a biće sniman na autentičnim lokacijama širom Srbije (Beogradska tvrđava, crkva Ružica, Konak kneginje Ljubice, Saborna crkva, crkva Lazarica, ostaci Lazarevog grada u Kruševcu, Smederevska tvrđava, tvrđava u Baču, u manastirima: Manasija, Studenica, Ravanica.) Autorski tim filma i Fond „Princeza Olivera“ dobili su blagoslov Njegove svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja za snimanje ovog filma.

Prmijera filma „Put ružama posut“ očekuje se na leto 2013. godine.

Film/TV

"Anplagd" pobednik BELDOCS-a

Pred punom salom DOB-a završen je 6. Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS. Nakon projekcije "Zemlje trubača", čiji je scenarista Adam Pogof bio gost Festivala, dodeljene su nagrade naboljim filmovima.

Film/TV utorak 30.04. 22:01 Komentara: 4

Zašto Soderberg napušta film?

Američki reditelj Stiven Soderberg već neko vreme najavljuje da više ne želi da radi na filmu, a gostujući na Međunarodnom filmskom festivalu u San Francisku, 50-godišnji američki reditelj je objasnio zbog čega je odlučio da prekine karijeru.

Film/TV utorak 30.04. 21:02 Komentara: 13

"Drugi susret" mogući kandidat za Oskara

Dokumentarni film "Drugi susret" koji govori o sudbini dvojice vojnika - raketaša Vojske SR Jugoslavije i američkog pilota tokom rata 1999. godine, izabran je za "Kvod sinema" Oskar paket i imaće svoje biskopsko prikazivanje u Njujorku i Los Anđelesu tokom maja.

Film/TV utorak 30.04. 09:16 Komentara: 17
strana 1 od 59 idi na stranu