SOFEST 2012 od 2. do 6. jula

Četrdeset prvi filmski festival u Sopotu, SOFEST, biće održan od 2. do 6. jula, najavila je predsednica ovog festivala Gorica Mojović.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2012.

13:22

Default images

Na SOFEST-u se prikazuju svi dugometražni igrani filmovi domaće produkcije snimljeni u periodu između dva festivala, bez selekcije, a svi ulaze u konkurenciju za nagrade, rekla je Mojovićeva na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

Na festival je prispelo 12 od očekivanih 17 filmova, dok snimanje preostalih pet još nije završeno.

Žanrovi su raznovrsni - od priče o problematičnoj tinejdžerki "Klip" Maje Miloš do skoro eksperimetnatlnog filma "Narcis i Eho" Saše Radojevića.

Od 12 filmova na programu festivala, sedam je već ostvarilo uspeh, dva su do sada samo imala premijerna prikazivanja u Novom Sadu, a tri će imati premijere na SOFEST-u, rekao je umetnički koordinator Miloš Paramentić.



Po tradiciji, festival će otvoriti omaž jednom od jubileja domaće produkcije, popularnog kod publike - ove godine taj film je "Maratonci trče počasni krug", koji slavi tridesetogodišnjicu.

Otvaranje će proglasiti autori "Maratonaca", scenarista Dušan Kovačević i reditelj Slobodan Šijan, dok će višestruki pobednik Dragačevskog sabora Dejan Petrović izvoditi muziku iz tog filma.

"Maratonci" će biti prikazani prve večeri festivala u 22 časa, u otvorenoj sali, a glumci će se provozati Sopotom u duhu filma.

Nakon svečanog otvaranja, takmičarski program otvoriće iste večeri film "Smrt čoveka na Balkanu" reditelja Miroslava Momčilovića.



Ove godine, grad Beograd je za festival izdvojio 7,5 miliona dinara, što je od posebnog značaja za nagrade, rekla je Mojović. Dve glavne, za najbolji film i najbolju režiju, iznose 400.000 i 200.000
dinara. Prošle godine uvedene su i nagrade za tehnička ostvarenja.

Članovi žirija ovogodissnjeg festivala su Aleksandra Balmazović, glumica iz Slovenije; dramaturškinja Biljana Maksić, profesor FDU Radenko Ranković, snimatelj Miloš Spasojević i prošlogodišnji pobednik, reditelj Nikola Ležajić.

Uprkos dobrim tehničkim i organizacionim uslovima i zalaganju opsstine Sopot, SOFEST još nema letnju scenu i malo je verovatno da će ona biti otvorena u dogledno vreme, rekla je Mojovićeva.



Festival i ove godine sadrži dečji program, namenjen uzrastu od tri do pet godina. Od 3. do 5. jula u Centru za kulturu Sopot prikazivaće se animirani filmovi "Mačak u čizmama", "Štrumpfovi" i "Misija: spasiti Božić", u jutarnjim terminima od 11 časova.

U sredu 4. jula u Centru za kulturu će se od 12 časova održati okrugli sto, autorska radionica "Regionalne koprodukcije: koprodukcijski, distribucijski i drugi autorskopravni ugovori", čiji će moderator diskusije biti Stribor Juričić.

SOFEST je 2007. preuzela Skupština grada Beograda, kada je uvršten u manifestaciju od kulturnog značaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: