Kultura

Utorak, 12.09.2006.

15:42

Premijera filma Sedam i po

Beogradska premijera filma "Sedam i po" , koji je do sada videla publika nekoliko uglednih filmskih festivala, održaće se 12. septembra u Sava Centru.

Izvor: B92

Default images

Film je do sada osvojio i nekoliko nagrada, između ostalog i 4 Zlatne mimoze, kao i glavnu nagradu festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Režiser i scenarista ove komedije je Miroslav Momčilović.

Uloge u filmu tumače Branislav Trifunović, Nikola Vujović, Gordana Đurđević, Anđelika Simić, Nikola Đuričko, Boris Milivojević, Dubravko Jovanović, Mira Stupica, Ana Stanić, Zorka Manojlović, Miloš Timotijević, Marija Karan, Marko Vasović, Toma Trifunović, Rale Milenković, Branko Vidaković, Boris Komnenić, Ksenija Bujisić, Gordan Kičić, Ljubinka Klarić, Lane Gutović, Nenad Jezdić, Nataša Marković, Goran Sultanović, Kokan Mladenović, Aleksandra Janković, Ahmet Burić, Đorđe Marjanović, Bora Nenić, Srđan Miletić, Miša Samolov, Mladen Nelević, Milica Mihajlović i Marija Arsić.

U filmu "Sedam i po" zastupljeno je sedam priča koje simbolizuju sedam biblijskih smrtnih grehova. Sedam priča iz "kraja" koje povezuje lajtmotiv - sedam smrtnih grehova, na komičan način tretiraju svakodnevicu Novobeograđana opsednutih svojim sitnim slabostima i vođenih strastima.

Gordost, očajanje u lenjosti, zavist, gnev, srebroljublje, požuda i neumerenost u jelu i piću jesu biblijski gresi, ali u savremeno doba postaju skoro apsurdni u kontekstu mnogo gorih i većih civilizacijskih problema.

Zato scenario neprestano poziva na smeh - ovladati svojim strahovima i problemima, nasmejati se sebi u sebi, biti autoironičan, to je način prevazilaženja sopstvene boli.

Junake boli to što im tako malo, a ipak dovoljno nedostaje da budu srećni.

PRVA PRIČA - SREBROLJUBLJE
Keboja i Radule su zgubidani koji hoće da kod fudbalskog asa Maradone izazovu sažaljenje jer su siromašni i šalju mu pisma i video-kasete ne bi li se domogli 'hleba bez motike' a pohlepa ih odvodi u ludilo.
Likovi:
KEBOJA Branislav Trifunović
RADULE Nikola Vujović
DESA Gordana Đurđević
SLUŽBENICA (u pošti) Anđelika Simić

DRUGA PRIČA - GNEV
Tadija je bilder na steroidima koji želi da se osveti za poniženje koje je doživeo kao neugledni klinac.
Likovi:
TADIJA Miloš Timotijević
KOVILJKA Marija Karan
SAMIR Marko Vasović
ĆALE Toma Trifunović
SPAHIJA Rale Milenković

TREĆA PRIČA - RAZVRAT
Obrad i Radman, političar i inspektor, koji se upoznaju putem Interneta, dele istu voajersku strast – vole da gledaju devojčice, ali nikada ne prelaze granicu pedofilije.
Likovi:
OBRAD Branko Vidaković
RADOJE Boris Komnenić
OBRADOVA MAJKA Off
VOZAČ DEVOJČICA Ksenija Bujisić

ČETVRTA PRIČA - NEUMERENOST U JELU I PIĆU
Adam i Verica rado dolaze na koktele i otvaranja izložbi samo da bi se dobro najeli i napili, sve dok ne pojedu i izložbeni eksponat-pihtije od ljudskog sala.
Likovi:
ADAM Nenad Jezdić
VERICA Nataša Marković
POLITIČAR Goran Sultanović
DOJČIN Kokan Mladenović
NOVINARKA Aleksandra Janković
KONOBAR Ahmet Burić
MOMAK IZ OBEZBEĐENJA Đorđe Marjanović
ODRPANAC Bora Nenić

PETA PRIČA - GORDOST
Srđan i Zorica su bračni par koji pred milionskim auditorijumom kviza iznosi svoj 'prljavi veš' i gube mogućnost da osvoje milione.
Likovi:
SRĐAN Gordan Kičić
ZORICA Ljubinka Klarić
OBRAD SLAVKOVIĆ Lane Gutović
DANIJELA Off

ŠESTA PRIČA - OČAJANJE U LENJOSTI
Simka i Konda su prefinjeni lopovi koje mrzi čak i da se popnu do vrha solitera i obiju bogataški stan.
Likovi:
SIMKE Nikola Đuričko
KONDA Boris Milivojević
RAJKOVIĆ Dubravko Jovanović
MILICA Mira Stupica
SENKA Ana Stanić
BAKICA Zorka Manojlović

SEDMA PRIČA - ZAVIST
Musa i Banjac, sredovečne dangube zavide izbeglici iz Bosne, Buretu, jer se 'snašao' i otvorio kiosk sa ćevapima, no, na koncu su u situaciji da daju krv njegovoj ženi na porođaju.
Likovi:
BANJAC Srđan Miletić
MUSA Miša Samolov
BURE Mladen Nelević
GOGA Milica Mihajlović
KONOBARICA Marija Arsić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: