Srbija specijalni gost Moskovskog sajma knjiga

Srbija će biti specijalni gost Moskovskog međunarodnog sajma knjiga koji se održava od 2. do 6. septembra u godini koja je posebno značajna za kulturnu saradnju dve zemlje, jer će Rusija biti počasni gost ovogodišnjeg 60. jubilarnog Sajma knjiga u Beogradu u oktobru.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2015.

16:37

Default images
Foto: Screenshot

Tim povodom Ministarstvo kulture je sa Srpskim PEN centrom i Srpskim književnim društvom organizovao koktel u Klubu poslanika povodom nastupa Srbije i srpskih pisaca poput Miodraga Raičevića, Ljubice Arsić, Gordane Ćirjanić, Lasla Blaškovića, Milovana Marčetića, Ane Ristović, Gojka Božovića, Alena Bešića u Moskvi.

Ministar kulture Ivan Tasovac ocenio je da sajam u Moskvi na najblji način otvara novu stranicu međunarodne prezentacije naše književnosti.

"Ministarstvo je prvi put raspisalo otvoreni poziv na osnovu koga su poslovi prezentacije naše književnosti na sajmovima u Moskvi, Pekingu, Frankfurtu i Lajpcigu povereni Srpskom PEN centru i Srpskom književnom društvu", rekao je Tasovac.

Time otvaramo i novu stranicu partnerske saradnje sa strukovnim udruženjima koja pod pokroviteljstvom Ministarstva imaju potpunu autonomiju u izboru pisaca koji će na najbolji način predstavljati našu zemlju, dodao je ministar.

Tasovac je podsetio da je Ministarstvo za nastupe na međunarodnim sajmovima izdvojilo u 2015. godini 21 milion dinara dok je 2014. za tu svrhu dodeljeno 18,4 miliona dinara, a 2013. svega 2,2 miliona dinara.

Ministar je konstatovao i da su pod pokroviteljstvom sadašnjeg Ministarstva kulture i informisanja budžeti vezani za prevođenje naše književnosti značajno povećani kao i budžeti za otkup knjiga, odnosno da je u 2015. i 2014. ministarstvo za prevođenje naših dela izdvojilo 34 miliona dinara, a za otkup knjiga 220 miliona dinara.

Tasovac je naglasio da odluke svih komisija koje su odlučivale nisu bile menjane ni u najsitnijem detalju a da on kao ministar ni u jednom slučaju nije koristio diskreciono pravo.

Poželevši svim učesnicima srećan put, ministar kulture im se zahvalio "što nastavljaju da budu najbolji ambasadori srpske kulture".

U ime Srpskog PEN centra pisac i izdavač Gojko Božović ocenio je da je to što je Srbija specijalni gost moskovskog sajma knjiga i prilika i izazov.

Ovo je prilika da se poveća književna i kulturna razmena i da budemo vidljiviji ruskim čitaocima, prevodiocima, izdavačima i zato cilj i uspeh našeg nastupa neće biti proverljiv dok sajam traje ili kada se završi već narednih nederlja i meseci kada će se meriti brojem prevoda, kontaktima, kulturnom razmenom, rekao je Božović.

On je podsetio da su ove godine dve asocijacije - SKD i PEN pod pokroviteljstvom ministarstva pripremili program nastupa na sajmu knjiga i da su izabrani pisci čije su knjige, radovi, priče, eseji prevedeni na ruski jezik a sve to je važna zaloga za prisustvo naše kulture i književnosti u Rusiji.

Predsednik Upravnog odbora SKD, književnik Vule Žurić rekao je da mu je bila čast i zadovoljstvo da bude član ekipe koja učestvuje u prvoj saradnji između pisaca i ministarstva a sve u službi predstavljanja naše književnosi i kulture.

Žurić je ocenio da će naši pisci biti predstavljeni jednom od najboljih čitalaštva jer rusi vole da čitaju a naši prevodioci rade dobar posao tako da smo i mi upoznati sa savremenom ruskom književnošhću.

On je pozdravio nameru ministarstva da raspisivanjem konkursa razreši mnoge dosadašnje nesporazume koji su se dešavali na relaciji onih koji finansiraju umetnost i onih koji se umetnošću bave i odenio da je ovo dobar model i prilika da se vidi šta može da funkcioniše još bolje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: