Marina Abramović i jedno veliko ništa

Jedna od rodonačelnica performansa kao umetničkog pravca, čuvena Marina Abramović priprema novi performans ovog leta u londonskoj galeriji „Serpentine“, za koji tvrdi da je njeno najradikalnije delo.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, BBC

Četvrtak, 10.04.2014.

17:29

Default images

Performans koji će se zvati „Nothing. There is nothing.“ (nothing = ništa ) trajaće ukupno 65 dana, tokom kojih će umetnica boraviti osam časova dnevno, šest dana sedmično koliko radi „Serpentine“ galerija.

„Ne postoji tu nikakvo izloženo delo“, objasnila je ona prilikom gostovanja na radiju BBC početkom aprila. „Tamo ću biti samo ja. I posetioci koji su moj živi materijal. To je nešto najradikalnije, najčistije što ja mogu da uradim.“

-- Pročitajte i Kojim putem ide Marina Abramović? --

Kako se navodi u saopštenju galerije „Serpentine“, posetioci koji dođu da vide performans Marine Abramović nakon ulaska u galeriju biće „preneseni“ u sasvim drugu dimenziju, istrgnuti iz svakodnevice koja nas okružuje. Svaki posetilac moraće zbog toga da odloži sve svoje stvari i u izložbeni prostor uđe bez telefona, ručnih satova, torbi i bilo čega što ih vezuje za sadašnjost.

Abramović će tokom performansa koristiti nekoliko poznatih, diskretnih predmeta, uz pomoć kojih će uspostaviti interakciju sa posetiocima.

„Biću tamo svakog dana, tokom svih osam sati, sa publikom koju uopšte ne poznajem. Kada oni stignu i kada stignem i ja, nešto će se desiti. Svakog dana desiće se nešto drugačije. Hoću da pokažem da možete napraviti umetnosti ni iz čega“, objasnila je umetnica tokom gostovanja na BBC-ju.

-- Pročitajte i Marina Abramović posetila Beograd --

Performans „Nothing. There is nothing.“ svojevrstan je nastavak njenog rada iz 2010. godine „The Artist is Present“ (Umetnik je prisutan), koji je priređen u njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMA), zajedno sa retrospektivom njenih ranijih radova, ovoga puta izvođenih uz pomoć mlađih kolega.

Tom prilikom Abramović je tri meseca nemo sedela usred muzeja, dok su se ispred nje smenjivali posetioci. Ceo performans dokumentovan je i pretočen u hvaljeni film „Marina Abramović: The Artist is Present“, čiju recenziju možete pročitati OVDE.

Performans „Nothing. There is nothing.“ izvodiće se u galeriji „Serpentine“ od 11. juna do 25. avgusta.

-- Pročitajte i Biografija: Kada Marina Abramović umre --

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: