Svet 2

03.05.2024.

21:24

Oglasio se Erdogan nakon drastične odluke: Mi treba da budemo primer

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan oglasio se nakon odluke ove zemlje da obustavi sve trgovinske odnose sa Izraelom i govorio o tome zašto je Ankara donela ovu odluku.

Izvor: Klix.ba

Oglasio se Erdogan nakon drastične odluke: Mi treba da budemo primer
EPA-EFE/MICK TSIKAS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Podeli:

Erdogan je u obraćanju na društvenoj mreži Iks rekao da će sve posledice ove odluke biti usaglašene sa poslovnim sektorom Turske.

"Da bismo primorali Izrael da prekine vatru i povećali količinu humanitarne pomoći koju propušta, prvobitno smo uveli ograničenja izvoza za 54 grupe proizvoda.

Od juče smo obustavili izvozno-uvozne transakcije sa Izraelom, pokrivajući sve proizvode. Mi ćemo koordinirati posledice ovog koraka zajedno sa našim poslovnim svetom", rekao je Erdogan.

On je naglasio da Turska ne želi neprijateljstvo ni sa jednom zemljom.

"Nemamo neprijateljstvo ili sukob ni sa jednom državom u našem regionu. Kao što sam rekao u svakoj prilici, ne želimo da vidimo sukob, krv i suze u našem regionu. Kao i sve vere, želimo da živimo zajedno u miru, prosperitet i stabilnost," ističe turski predsednik.

Na kraju je objasnio šta je bio cilj takve odluke.

"Ovde imamo jedan cilj, a to je da nateramo Netanjahuovu vladu, koja je izmakla kontroli uz bezuslovnu vojnu i diplomatsku podršku Zapada, na prekid vatre.

Cilj će biti postignut ako se proglasi prekid vatre i dovoljno humanitarno dozvoljeno je da pomoć uđe u Gazu. Ovaj potez Turske biće primer drugim zemljama koje su uznemirene trenutnom situacijom“, zaključio je Erdogan.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: