Kultura

Utorak, 23.04.2013.

10:11

Da li se sećate kita dugačkog 11 metara?

Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja poziva sve koji imaju bilo kakva saznanja o kitu koji je februara 1953. godine železnicom stigao u Beograd, da se jave i učestvuju u akciji „Kit u Beogradu“.

Izvor: B92

Default images

U 10. Noći muzeja 18. maja, Velimir Ćurgus Kazimir će u Ozonu, u okviru projekta ”Pisac u izlogu” pokušati da rekonstruiše događaj od pre šezdeset godina kada je 14. februara 1953. godine u Beograd stigao kit dugačak 11 metara. Ulovljen 20. januara na ostrvu Pag, prvo je bio izložen u Ljubljani, zatim u Zagrebu a potom u Beogradu.

Kit je odmah postao atrakcija o kojoj je u to vreme izveštavala celokupna štampa i koju je za kratko vreme obišlo na desetine hiljada građana, a među njima i pisac priče koji je u to vreme imao četiri godine.

Sudbina je kitu je odredila da završi kao kostur u Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu gde se i danas nalazi. Da bi se raspleli različiti nivoi značenja ovog događaja, pisac će u 10. Noći muzeja pokušati da rekonstruiše tadašnji život i kulturnu klimu tako što će o tome napisati priču u digitalnom okruženju uzbudljive hronologije i audiovizuelnih efekata.
“Ovog događaja se sećam kao kroz izmaglicu. Imao sam tada četiri godine. Koliko toga smo propustili kroz svoje sećanje? Koliko toga je nepovratno izgubljeno? Šta od toga možemo da vratimo? Možda će nam tuđe sećanje pomoći da ponovo pronađemo sopstveno. Kit u Beogradu je nešto što je obeležilo vreme na sasvim drugačiji način od Titovih govora, Staljinove smrti ili primirja u Koreji. Kit je imao posebnu misiju u našim životima – da obeleži ono u čemu smo živeli” kaže autor izložbe i pobednik konkursa “Moć ideja” Velimir Ćurgus Kazimir.

Pozivaju se svi koji imaju bilo kakva saznanja u vezi sa ovim kitom u Beogradu, u vidu pisanih ili audio sećanja, fotogafija, članaka iz novina, pisama, da ista pošalju u digitalnom formatu na adresu kontakt@nocmuzeja.rs

Fotografije, pisma ili novinske članke mogu doneti i u galeriju Ozon, Andrićev venac 12, između 10 i 18 časova da bi tu bili digitalizovani. Sva sećanja u digitalnom formatu biće postavljena na sajt u autentičnom obliku i zaštićena, kao deo projekta „Pisac u izlogu“ koji će se realizovati 18. maja u okviru desete „Noći muzeja“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: