Kultura

Petak, 31.08.2012.

16:47

Hoće li biti Oktobarskog salona?

Direktorka Kulturnog centra Beograda - koji je organizator Oktobarskog salona - Mia David izrazila je danas nadu da će organizatori uspeti da otklone primedbe na račun bezbednosnih uslova zgrade Geozavoda u kojoj bi Salon trebalo da se održi.

Izvor: Tanjug

Default images

Održavanje najveće međunarodne izlozbe savremene umetnosti u Srbiji dovedeno je u pitanje kada je zaštitnik građana Saša Janković rekao da zgrada bivšeg Geozavoda u Karađorđevoj ulici ne ispunjava osnovne bezbednosne uslove za održavanje javnih manifestacija.

Ovogodišnji Oktobarski salon trebalo bi da se održi od 22. septembra do 4. novembra baš u zgradi Geozavoda, oko koje je i čitav projekat ove godine koncipiran.

Mia David rekla je Tanjugu da je iz medija i preko Tvitera saznala da zgrada Geozavoda nije bezbedna za javne manifestacije. Ona je dodala da se KCB kao organizator Salona standardno obraća protivpožarcima za procenu jer se "ne šale za bezbednošću" a i ceo Salon se organizuje pod pokroviteljstvom Grada Beograda.

Zaštitnik građana pozvao je protivpožarce u junu a 27. jula oni su doneli rešenje u kome navode da zgrada nije bezbedna o čemu smo mi saznali preko Tvitera, rekla je David.

Ona je dodala da se juče sastala i sa predstavnicima kancelarije ombudsmana i sa protivpožarcima kako bi razmotrili nastalu situaciju.

"Iskreno se nadam da će Oktobarski salon moći, uz pomoć stručnih lica, da ispravi nedostatke pošto je mahom reč o standardnim zamerkama poput nabavke protivpožarnih aparata, obeležavanja i otvaranja izlaza za slučaj opasnosti, evakuaciju, provere strujnih instalacija", rekla je ona.

To je nešto što možemo da uradimo i što i činimo prilikom organizacije svakog Oktobarskog salona, naglasila je David.

"U ovom trenutku ja i kustosi radimo na Oktobarskom salonu i otkanjanju primedbi u nadi da će se situacija rešiti", rekla je ona.

Janković je juče rekao Tanjugu da zgrada bivšeg Geozavoda ne ispunjava osnovne bezbednosne uslove i da on ne želi da prihvati odgovornost za ono, što prema nalazima stručnih službi, može da se desi.

On je naveo da nije u mogućnosti da daje dozvolu za korišćenje, sada spornog prostora u Karađorđevoj 48, i dodao da je za upotrebu zgrade neophodna saglasnost Direkcije za imovinu.

"Republička imovina ne može se koristiti kako ko poželi, a ko je do sada davao dozvole za korišćenje to treba sveobuhvatno ispitati", rekao je Janković i dodao da je do sada primio oko 20 zahtava za iznamljivanje prostora u zgradi Geozavoda, koje je, kako je naglasio, sve odbio.

U Skupštini Beograda, koja je pokrovitelj Oktobarskog salona, danas nije bilo moguće dobiti komentar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: