Kultura

Petak, 14.10.2022.

12:30

On je čovek koji je inspirisao većinu kultnih horora, ubijao i pravio nameštaj od kože ljudi

Veliki broj horor filmova inspirisan je jednim od najzlobnijih serijskih ubica na svetu – Edom Ginom.

Izvor: index.hr

On je čovek koji je inspirisao većinu kultnih horora, ubijao i pravio nameštaj od kože ljudi
Foto: Profimedia

Iako možda nema toliko prepoznatljivo ime kao Ted Bandi ili Džefri Dahmer, bio je jednako zao. Gin, koji je takođe bio poznat kao Mesar iz Plejnfilda, bio je američki ubica i krao je tela 1950-ih.

Zastrašujuće, koristio je ostatke svojih žrtava i delove tela leševa iz pljački grobova za izradu nameštaja i odeće poput presvlaka za stolice i rukavica. Njegovi groteskni postupci nadahnuli su nekoliko franšiza horor filmova uključujući Psiho, Teksaški masakr motornom testerom i Kad jaganjci utihnu.

U podkastu "Real Crime" koji se bavi najgorim uboicama na svetu, jedna epizoda se fokusira na Eda Gina i objašnjava kako je policija otkrila "gotičku kuću strave" kada je pretražila njegov dom 1957. godine. Tamo su pronašli ostatke dve nestale meštanke i niz ljudskih kostiju, lobanja i kože koji su uznemirujuće pretvoreni u nameštaj i odeću. To je gradić Plejnfild ostavilo u potpunom šoku.

Oteo se kontroli nakon majčine smrti

Gin nije bio dobro odgojen. Njegovi otac i brat su umrli, ostavivši ga sa izrazito religioznom majkom koja mu nije dopuštala da se druži sa drugim ljudima u gradu, ostavljajući ga potpuno izolovanog. Ipak, on ju je apsolutno obožavao. A kad je ona preminula, sam i izolovan, oteo se kontroli.

Postao je opsednut rekreiranjem sveta koji je delio sa svojom majkom, što ga je na kraju i navelo da ubije Meri Hogan i Bernis Vorden i ekshumira leševe, a zatim koristi njihove delove tela za stvaranje svojih užasnih predmeta. Upravo su ti ozloglašeni zločini nadahnuli horor filmove koje danas svi poznajemo.

"Dve stvari koje su zaista fascinantne u vezi sa Edom Ginom su da je ubio samo dvoje ljudi, koliko mi znamo, što je mnogo manje od mnogih ozloglašenih ubica. Ali ima toliko veliku ostavštinu u filmovima, knjigama i muzici. Čini se da je postao neka vrsta popkulturnog ubice", rekao je u podkastu forenzički patolog Stjuart Hamilton.

"Ako pogledate horor filmove pre toga, u svima su ta istočnoevropska čudovišta, Frankenštajn i Drakula i Čovek vuk, ili su bili vanzemaljci iz svemira. Gin ima vrlo direktan uticaj na američki horor film", dodao je Harold Šehter, autor knjige "Deviant: The Shocking True Story of Ed Gein".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: