Autori "Saut parka” nasmejali Brodvej

Mjuzikl "Knjiga mormona”, o lakovernosti i potrebi da se u nešto veruje, osvojio najviše nominacija za uglednu nagradu "Toni”.

Izvor: Izvor: Politika, J.J.K.

Nedelja, 15.05.2011.

19:16

Default images

Brodvejski mjuzikl "Knjiga mormona” autorskog tandema popularne animirane TV serije "Saut park” dobio je 14 nominacija za nagradu "Toni”, zamalo ne dostigavši rekord mjuzikla "Producenti” (15). Nominacije su stigle za najbolji mjuzikl, glavnog glumca u mjuziklu, najbolju originalnu muziku i u još 11 kategorija, a ugledne pozorišne nagrade biće dodeljene 12. juna u Njujorku.

Od februarske premijere u "Judžin O’Nil”teatru, "Knjiga mormona”, koja obiluje politički nekorektnim komentarima, pravi je hit među publikom i kritikom. Mjuzikl potpisuju Trej Parker i Met Stoun, autori TV serije o izmišljenom gradiću u Koloradu, od koje su u toj kategoriji dugovečniji jedino "Simpsonovi”.

Brodvejska publika se, kažu, nije toliko smejala još od "Producenata” (2001), a kritičari hvale duhovite, mudre songove koji su dobro izbalansirani sa refleksijama o veri.

Kao što u TV serijalu "Saut park” ismevaju američko društvo pretresajući sva aktuelna društvena i politička pitanja, uključujući i sve religije, Parker i Stoun se u mjuziklu bave mormonskom Crkvom svetaca kasnijeg dana, najbrže rastućom verom u SAD, koja se iz Amerike raširila po celom svetu.
Foto: "Judžin O’Nil” teatar
Većina kritičara se, međutim, slaže da je ovo manje predstava o veri, a više o lakovernosti i potrebi da se u nešto veruje, kao i o "jedinstvenom američkom talentu da se smisli sjajna priča i proda širom planete”, kako piše "Njujork post”.

Satirična komedija govori o dvojici mladih mormonskih misionara u Africi, koji odlaze na propovedničko putešestvije i upadaju u nevolje, što njihovu veru stavlja na probu.Tu je i pesma o ugnjetenim mormonima od kojih neki imaju homoseksualne sklonosti. Jedan od misionara nije čak ni pročitao njihovu Bibliju "Knjigu mormona”, jer je "dosadna”, a da bi preobratio seljane u Ugandi, poseže za temama iz "Matriksa” i "Ratova zvezda”.

Autori su posle premijere izjavili da im nije bila namera da se obruše na mormone, već da naprave klasični mjuzikl.

"Ekstremno smo uvredljivi. Ali uvek na kraju imamo neku poruku. Komedija je, ako se uradi dobro, sama po sebi optimistična i ima dušu”, kaže Trej Parker.

Mormonski lideri su reagovali prilično uzdržano: "Produkcija može da pokuša da na jedno veče zabavi publiku, ali ’Knjiga mormona’ će ljudima promeniti život zauvek”.

Uspešni dvojac dodaje da, iako je ljudima teško da u to poveruju, njih dvojica ne smišljaju kako da naprave nešto što će nekog uvrediti.

"Uradimo nešto sjajno što nam se stvarno svidi, a ljudi se posle uvrede”, ne krije Parker kome su govorili da će biti teško da osvoji publiku na Brodveju, da će gledaoci biti hladni i nadmeni, ali je doživeo vrlo dobre reakcije i smeh publike.

"Brodvej je mnogo zabavniji nego što smo mislili. On ima svoju hijerarhiju, ali je i mnogo zabavan”, smatra koautor Met Ston.

-------------------------------------------

Nominovani Al Paćino i Vanesa Redgrejv

Među nominovanima za nagradu "Toni” mnogo je slavnih glumaca:Al Paćino je nominovan za ulogu Šajloka u "Mletačkom trgovcu”, a britanska diva Vanesa Redgrejv za rolu u predstavi "Vozeći gospođicu Dejzi”. Nominacije su izmakle popularnom Hariju Poteru – Danijelu Redklifu, Kiferu Saterlendui komičaru Robinu Vilijamsu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: