Naučnici konačno otkrili zašto se smeši Mona Liza

Zagonetna Mona Liza se smeši jer je "jednostavno srećna žena", saopštili su naučnici u analizi njenog osmeha.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Wikimedia Commons / public domain
Foto: Wikimedia Commons / public domain

Svetska fascinacija remek-delom renesansnog umetnika Leonarda da Vinčija (1452-1519) zapravo je fascinacija neodređenim izrazom na licu mlade Đokonde, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Sajentifik riports (Scientific Reports), koje tvrdi da je delimično uspelo da otkrije misterije te slike.

Istraživači su pozvali 12 ispitanika kojima su predstavili seriju crno-belih fotografija na kojima je predstavljen osmeh Mona Lize s blagim varijacijama na nivou krajeva usana.

Slike su ispitanicima predstavljene u različitim redosledu na kojem su se smenjivale slike s pravim osmehom i drugim s neznatnim promenama na usnama. Ta serije slika je ispitanicima predstavljena 30 puta.

"S obzirom na opise istoričara umetnosti, očekivali smo da će ispitanici imati neodređen stav prema originalu. Na naše veliko iznenađenje, svi su prepoznali original tvrdeći da je to osmeh sreće", rekao je Frans presu Jirgen Komajer, neurolog sa Univerziteta u Frajburgu i koautor studije.

Naučnici su priznali da se njihovo istraživanje odnosi samo na ispitivanje izraza lica, odnosno da li je tužno ili srećno, ne uzimajući u obzir druge vrste emocija.

Holandski naučnici su 2005. godine sproveli ispitivanje na istu temu, ali koristeći drugačiji metod.

Đokonda je bila podrvgnuta softveru za prepoznavanje emocija. Algoritam je uzeo u obzir zaobljenost usana, promene na obrazima i oko očiju.

Naučnici su došli do zaključka da se na licu čuvene Đokonde pojavljuje šest vrsta emocija. Njen osmeh je označavao između ostalog, 83 odsto sreće, devet odsto prezira, šest odsto straha i dva odsto besa.

Slika je izrađena uljanom tehnikom na ploči od drveta topole. Pretpostavlja se da je to portret mlade firentinske dame Lize Gerardini, koja je bila supruga bogatog trgovca svilom Frančeska del Đokonda.

Da Vinčijeva "Mona Liza" je izložena u francuskom muzeju Luvr, gde je zaštićena neprobojnim staklom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu