Sreda, 07.01.2015.

08:39

Putin čestitao Božić svim vernicima

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Božić svim pravoslavnim hrišćanima iz sela Otradnoje, blizu Voronježa, na jugu Rusije.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta, AP

Omanja crkva Pokrova Presvete Bogorodice u selu Otradnoje, građena između 1893. i 1901. godine, tokom liturgije bila je puna - procenjuje se da je u njoj bilo oko 450 ljudi.

Ruski predsednik je iskoristio ovu priliku da se lično zahvali starešini hrama protojereju Genadiju Zaridzeu što je pomogao u njegovoj obnovi i osnivanju sirotišta kojim rukovodi crkva.

Hram Pokrova Presevete Bogorodice je u sovjetskom periodu tokom šest decenija bio zatvoren, odnosno korišćen je kao skladište žita, navodi TAS S.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev u ponoć je bio u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi. Liturgiju, koja je trajala tri sata, predvodio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Ranije je patrijarh Kiril istakao u poslanici, koja je pročitana u svim pravoslavnim hramovima, da se Crkva u ove svete dane moli za mir u ukrajinskoj zemlji.

"U ove svete dane Božića sva Crkva i ja se molimo za mir u ukrajinskoj zemlji", naglasio je patrijarh Kiril i pohvalio mirotvornu ulogu Ruske crkve bez obzira na to gde borave njena deca i na njihove političke poglede i sklonosti, prenosi TAS S.

On je naglasio da su molitva i pridržavanje božijih zapovesti o ljubavi put za smirivanje situacije u Ukrajini.

Ruski patrijarh je podsetio da se ove godine obeležava 1.000 godina od smrti ruskog Velikog kneza Vladimira (sv. Vladimira), koji povezuje Rusiju, Ukrajinu i Belorusiju, jer su, kako je rekao, zahvaljujući njemu narodi tih zemalja danas hrišćani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

9 min

Podeli: