Utorak, 12.08.2014.

18:56

U Danskoj 12 žrtava listerije

Listerija koja je pronađena kog malog proizvođača mesa u blizini Kopenhagena usmrtila je 12 ljudi u Danskoj poslednjih nekoliko meseci.

Izvor: Tanjug

Default images

"Kompanija je zbog toga zatvorena i svi njeni proizvodi su povučeni (iz prodaje)", potvrđeno je iz Ministarstva za hranu, poljoprivredu i ribarstvo, prenela je agencija AFP.

Nadležno telo je obavešteno u junu o prisustvu opasne bakterije koja bi mogla da dovede do epidemija listerije. Juče je identifikovan izvor zaraze kod proizvođača suhomesnatih proizvoda u mestu Hedehusenu, 30 kilometara zapadno od Kopenhagena.

Bakterija je pronađena u paketu suhomesnatog proizvoda poznatog danskog "rullepoelsea" koji je povučen iz prodaje u maju.

Prvi slučaj listerije vezan za zaraženi proizvod registrovali su zvaničnici u septembru prošle godine i od tada je prijavljeno 20 slučajeva, a od juna ove godine njih 15 se razbolelo.

Listerioza je prenosiva bakterijska bolest čoveka i životinja, koju uzrokuje gram-pozitivna bakterija iz grupe listerija, a u organizam čoveka bakterija se unosi preko zaražene hrane.

Zaraza se može razvijati nedeljama i na niskim temperaturama u frižideru, a osoba može da se razboli i do dva meseca posle konzumiranja zaraženih proizvoda i infekcija obično izaziva groznicu i bolove u mišićima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: